Šapić najavio izgradnju spomenika Draži Mihailoviću u Beogradu

"Ne mogu da utičem javno, niti Grad Beograd može pravno formalno na to da utiče, ali mislim da je izmještanje grobnice Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i budućnost ove zemlje", kazao je gradonačelnik Beograda

13508 pregleda 49 reakcija 38 komentar(a)
Aleksandar Šapić, Foto: Shutterstock
Aleksandar Šapić, Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je danas najavio da će podnijeti inicijativu za izgradnju spomenika generalu Dragoljubu Mihajloviću u centru grada.

"Mislim da on konačno treba da ima spomenik u Beogradu, na dostojanstvenom mjestu u centru gradu. Moj predlog će biti park Terazijska terasa, ispod Terazijske česme. Očekujem da dobijemo podršku opozicije demokratski orijentisane", kazao je Šapić na konferenciji za novinare.

Dodao je da će danas biti formirana komisija za spomenike i nazive trgova i ulica.

"Ne mogu da utičem javno, niti Grad Beograd može pravno formalno na to da utiče, ali mislim da je izmještanje grobnice Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i budućnost ove zemlje. Isto tako je važno i izmeštanje spomenika Moši Pijadi, Ivi Loli Ribaru, Đuri Đakoviću i Ivanu Milutinoviću sa Kalemegdanske tvrdjave, sa prostora koji je najveća naša kulturna baština", kazao je Šapić.

Istakao je da to "najmanje ima veze sa komunizmom" i da odluku donosi Ministarstvo kulture.

"Mi nismo varvari, za razliku od tih istih boljševika i komunista koji su generalu Draži Mihajloviću rasuli kosti da ne znamo ni danas gdje mu se nalaze, i zato ćemo naći novo mjesto za ljude čija obilježja će biti izmještena", rekao je Šapić.

Bonus video: