Srbija korak bliže obaveznom vojnom roku

Neki vojni stručnjaci su kritikovali plan, navodeći da će biti skup i da tako kratak period služenja neće značajno doprinijeti odbrambenim sposobnostima zemlje

5505 pregleda 0 komentar(a)
Vučić juče na prikazu sposobnosti Vojske Srbije, Foto: Beta/AP
Vučić juče na prikazu sposobnosti Vojske Srbije, Foto: Beta/AP

Vlada Srbije usvojila je juče Zaključak o obrazovanju Radne grupe za razmatranje aktivnosti i mjera u cilju aktiviranja obaveze služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana.

Obaveza služenja vojnog roka u Srbiji je bila ukinuta 1. januara 2011. čime je država prešla na model profesionalnih oružanih snaga, uz mogućnost dobrovoljnog služenja vojske.

Prema trenutnim predlozima, predviđeno je da će obavezni vojni rok za muškarce u Srbiji trajati 75 dana - 60 dana obuke i 15 dana vježbi, saopštila je vlada. Služenje vojnog roka za žene će biti dobrovoljno i odvijaće se pod istim uslovima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tu odluku pohvalio kao važan korak ka unapređenju odbrambene spremnosti države.

"Istakao sam da je to za Srbiju velika stvar, ne samo za odbranu zemlje, već i zbog toga što će mladim ljudima osnažiti osjećaj odgovornosti i ozbiljnosti, koja će im biti potrebna za sve ono sa čime će se susretati i u civilnom životu. Posebnu korist od obaveznog služenja vojnog roka imaće i gradovi i opštine u kojima su kasarne, jer će ti krajevi ekonomski da se podignu i još brže da napreduju i da se razviju", napisao je Vučić juče na Instagramu.

Neki vojni stručnjaci su kritikovali plan, navodeći da će biti skup i da tako kratak period služenja neće značajno doprinijeti odbrambenim sposobnostima zemlje.

Obaveza služenja vojnog roka je ukinuta 2011.
Obaveza služenja vojnog roka je ukinuta 2011.foto: Rojters

"Uvođenje obaveznog vojnog roka je veoma ozbiljna tema, čini se, previše ozbiljna za ljude koji su na vlasti, jer ne shvataju da su posljedice poteza koji čine dugoročne", kazao je za N1 vojni analitičar Aleksandar Radić.

"To je Vučić odredio, on je odlučio. Ova država je, nažalost, u vlasništvu jednog čovjeka i veći dio populacije to prihvata jer se izgleda osjeća konformno u takvoj atmosferi...Ako obnavljate popunu kroz obavezno služenje vojnog roka, morate da budete svjesni da je to dugotrajan proces koji mora biti održiv, morate planirati na 10, 20, 30 godina efekte koje želite na kraju da izvučete", rekao je Radić.

Nakon potpisivanja saglasnosti za obavljanje redovnog vojnog roka prošle sedmice, Vučić je rekao: "Nemamo namjeru da bilo koga napadnemo, ali želimo da odvratimo sve one koji nam svakoga dana besomučno prijete".

Agencija Rojters navodi da se potez Srbije podudara sa sličnom odlukom Hrvatske, čiji je ministar odbrane u avgustu rekao da će obavezan vojni rok, koji je susendovan 2008, biti ponovo uveden od 1. januara 2025.

Vučić je nakon jučerašnjeg prikaza sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu rekao da ne postoji oblast u kojoj je zemlja "tako drastično napredovala" prethodnih godina kao što je to u vojsci i položaju vojnika. Kazao je da je Srbija, proporcionalno broju stanovnika, "prva ili druga u Evropi" po broju ispravnih tenkova u operativnoj upotrebi, prenijela je Beta.

On je najavio da će "za tri ili četiri godine" Vojska Srbije biti "jača" za 12 višenamjenskih borbenih aviona "rafal", kupljenih od Francuske, i dodao da su već naručeni novi višecijevni bacači raketa iz inostranstva.

Srbija je prošlog mjeseca potpisala sporazum sa francuskom kompanijom "Daso avijasion" o kupovini 12 novih "rafala", što je bio još jedan znak udaljavanja od Rusije kao vojnog dobavljača.

Hrvatska je takođe kupila 12 "rafala" i prvih šest je već stiglo u tu članicu Evropske unije.

Dvije susjedne zemlje su u procesu nabavke modernih helikoptera i naoružanja, što, kako navodi Rojters, neki stručnjaci vide kao trku u naoružanju.

Bonus video: