Vučević: Nabavka borbenih aviona Rafal da bi Srbija odvratila one koji se naoružavaju

Po riječima Vučevića, Vlada Srbije razmišlja i o nabavci aviona iz drugih država i da postoje objektivni problemi za takve nabavke iz Rusije i Kine

3294 pregleda 7 komentar(a)
Miloš Vučević, Foto: BETAPHOTO
Miloš Vučević, Foto: BETAPHOTO

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da nabavka francuskih borbenih aviona Rafal i drugih odbrambenih sistema nije u svrhe da bi Srbija ratovala protiv nekog nego da bi odvratili one koji se naoružavaju, a koji bi to naoružanje mogli da upotrijebe protiv Srbije.

On je na sjednici Skupštine Srbije kazao da će Srbija sa avionima Rafal i MIG-29 koje posjeduje, imati još bezbjednije nebo.

Premijer je odgovarao šefu poslaničkog kluba "Mi snaga naroda" Branku Pavloviću koji je u raspravi o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, kojim je predviđen dodatni novac za vojsku, rekao da zemlje NATO pritiskom na dugme mogu isključiti borbenu opremu koja je kupljena iz njihovih zemalja.

To je, po riječima Vučevića, neistina, a nacionalni interes Srbije je da širi broj zemalja sa kojima sarađuje u namjenskoj industriji i kupovini naoružanja.

"Imajući u vidu ono što se dešava na Kosovu i Metohiji i u regionu, imajući u vidu da neke države kupuju ozbiljne sisteme, koje mogu da predstavlju opasnost za nas, prije svega HIMARS, mi ćemo morati da imamo adekvatan odgovor i vrlo brzo izaći ćemo sa novim sistemima kojima će Vojska Srbije raspolagati", rekao je premijer.

Naveo je da u ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije ima helikoptera proizvedenih u Francuskoj i da su ključni radarski sistemi proizvedeni u Francuskoj.

Po riječima Vučevića, Vlada Srbije razmišlja i o nabavci aviona iz drugih država i da postoje objektivni problemi za takve nabavke iz Rusije i Kine.

Bonus video: