Šapić: Spomenik Draži Mihailoviću podići u parku Terazijska terasa, to je lijepo mjesto, primjereno

"Mislim da je to mjesto (za spomenik) koje mu dolikuje, a ne ugrožava nikog", rekao je gradonačelnik Beograda

2241 pregleda 5 komentar(a)
Šapić, Foto: Screenshot/Youtube
Šapić, Foto: Screenshot/Youtube

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je predložio da se spomenik komandantu četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa zbog toga što je park koji tek treba da se sredi i jer smatra da je primjereno za takav spomenik.

"Mislim da je to lijepo mjesto, primjereno. Taj park nije uređen kako bi trebalo da bude uređen park u centru grada. Mislim da je to mjesto (za spomenik) koje mu dolikuje, a ne ugrožava nikog. Ne postoji neki drugi razlog", rekao je Šapić novinarima prilikom otvaranja nove autobuske stanice u Beogradu.

Dodao je i da se razmatra ideja da se sa Save, preko tog parka, stepenicama omogući prilaz Terazijskom platou.

Mihailovića su vlasti Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) strijeljale 17. jula 1946. godine.

Mihailovića je dva dana ranije Vrhovni sud FNRJ osudio na smrt strijeljanjem, trajan gubitak političkih i građanskih prava i oduzimanje cjelokupne imovine, zbog izdaje, saradnje s okupatorima i brojnih ratnih zločina koje su u Drgom svjetskom ratu počinili četnici kojima je komandovao.

Mihailović je strijeljan u okolini Beograda, a njegov grob do danas nije zvanično poznat.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao ga je 14. maja 2015. godine.

Šapić je 16. septembra podnio zvaničnu inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda da se Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa.

Šapić je tada poručio da je podizanje tog spomenika "važno zbog nacionalnog pomirenja i kako ne bi više dolazilo do podela".

Šapić je 16. septembra najavio da će podnijeti inicijativu za izgradnju spomenika Mihailoviću u centru Beograda.

On je tada izjavio i da je izmještanje grobnice nekadašnjeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i budućnost Srbije.

Takođe je tada poručio i da je isto tako važno i izmještanje spomenika Moši Pijadi, Ivu Loli Ribaru, Đuri Đakoviću i Ivanu Milutinoviću sa Kalemegdanske tvrđave.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 21. septembra odbacio mogućnost izmještanja Titovih posmrtnih ostataka.

Bonus video: