Životi izgubljeni zbog "gluvih telefona" u institucijama BiH?

Bosna i Hercegovina pogođena najtežim poplavama od 2014. godine, agencija za vode izdala upozorenje prije dva dana

12782 pregleda 65 reakcija 0 komentar(a)
Situacija je najteža u Jablanici, Foto: Beta/AP
Situacija je najteža u Jablanici, Foto: Beta/AP

Najmanje 19 osoba je stradalo u poplavama koje su zahvatile djelove Bosne i Hercegovine. Strahuje se da je broj stradalih veći jer se do mnogih mjesta spasioci tek probijaju.

Tri osobe poginule su u Fojnici u poplavama i odronima, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Civilnoj zaštiti ove opštine u centralnoj Bosni. Na području Jablanice i Konjica u Hercegovini pronađena su tijela 16 stradalih.

Mediji u BiH postavljaju pitanje da li su u poplavama izgubljeni ljudski životi zbog "gluvih telefona" u institucijama BiH.

Sarajevski portal Kliks objavio je da je Agencija za vodno područje Jadranskog mora u četvrtak objavila upozorenje da se u periodu od 3. do 4. oktobra u Konjicu, Jablanici, Mostaru, Čapljini, Grudama, Ljubuškom i Širokom Brijegu očekuje porast vodostaja usljed obilnih padavina. Pozvali su nadležne institucije da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlaštenjima, pridržavajući se operativnog plana odbrane od poplava u Federaciji BiH.

Službama koje sprovode mjere zaštite su preporučili dodatni oprez, a obratili su se i Civilnoj zaštiti Federacije BiH.

„Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo na područjima uz rijeke, koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, na opasnost prilaska obalama usljed mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rijekama, te pravovremeno obavijeste s uputstvima i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo moglo sprovesti mjere u cilju smanjenja šteta od djelovanja vode“, navedeno je u upozorenju Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Ovo upozorenje je objavljeno juče u 12 časova, ali nije dostavljeno nijednom mediju u BiH, prenijela je Beta.

Agencija za vodno područje rijeke Save 2. oktobra je na svojoj internet stranici objavila da su od 3. do 4. oktobra moguće poplave na području Bihaća, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Ključa. Ovo upozorenje je dostavljeno medijima.

Portal Kliks postavio je pitanje zbog čega Agencija za vodno područje Jadranskog mora nije upozorenje o mogućim poplavama dostavila medijima, s obzirom na to da se ne može očekivati da većina građana prati ono što ova agencija objavljuje na svojoj internet stranici. Ako je Agencija upozorenje dostavila nadležnim institucijama, šta su one preduzele na zaštiti stanovništva i materijalnih dobara, navodi se u tekstu.

Donja Jablanica na snimku iz drona
Donja Jablanica na snimku iz dronafoto: Reuters

Padavine u protekla 24 sata na području opština Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo prouzrokovale su velike probleme stanovnicima tih opština u BiH.

"Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima žrtava kao i veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba", saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Najteža situacija, prema saznanjima s terena, je u Jablanici i okolnim mjestima, gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na puteve i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero", saopšteno je iz Civilne zaštite.

Predsjedništvo BiH jednoglasno je danas donijelo odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH na širem području Jablanice a inženjeri, spasilačke jedinice i helikopter su raspoređeni, uključujući one koji su spasavali 17 osoba iz jedne psihijatrijske bolnice.

Jedna trudnica je izgubila bebu nakon što je spasena iz poplava i prebačena u bolnicu u Mostaru. Vlasti su saopštile da se ljekari bore i za njen život. U odvojenom slučaju, jedno dijete je spašeno i hospitalizovano, izjavili su lokalni zvaničnici.

Neke kuće su srušene u klizištima, u, kako se čini, najgorim poplavama u BiH od 2014. godine, kada je poginulo više od 20 ljudi.

"Prijavljen je nestanak velikog broja ljudi", rekao je Darko Jukan, portparol regionalne vlade.

"U nekim slučajevima vide se samo djelovi krovova. Ne mogu se sjetiti krize ovakvih razmjera još od rata (1992-1995)", dodao je.

Na vanrednoj sjednici, centralna vlada BiH je objavila da će obezbijediti sredstva za oporavak pogođenih područja, prenio je Rojters.

Jablanica
foto: Beta/AP

Vlada Federacije BiH proglasila je stanje prirodne nepogode u poplavljenim područjima i osnovala krizni komitet koji će pomoći da se olakša situacija.

Hrvatska i Srbija su takođe ponudile pomoć BiH u spasilačkim operacijama.

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji je uputio saučešće građanima BiH zbog žrtava poplava i objavio na mreži Iks da je EU spremna da pošalje pomoć.

Saučešće su izrazile i Sjedinjene Američke Države, čija ambasada je saopštila da je u stalnoj komunikaciji s vlastima BiH kako bi procijenili na koji način mogu pružiti podršku naporima za sanaciju posljedica.

Aldin Brašnjić, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), rekao je da spasioci nisu mogli da dođu do nekoliko sela zbog blokiranih puteva i da će nadolazeća kiša otežati njihove napore.

"Potraga za nestalima je prioritet u ovom trenutku. Mislimo da ćemo to moći da završimo danas i sjutra", rekao je.

Bosnia
foto: Reuters

Robert Oroz je prikazao snimak svog sela Luke, nedaleko od Fojnice, poplavljeno i preplavljeno trupcima drveća, granama i otpadom.

On je kazao da se voda povukla na neko vrijeme, ali je počela ponovo da raste.

"Situacija je katastrofalna... Ovdje je bila sušara za meso, više je nema", rekao je Oroz Rojtersu.

Kiseljak je poplavljen nakon što se rijeka izlila iz korita. Braon voda je udarala o vrata poslovnih prostora i domova, prikazano je na snimcima dronova koje je napravio Rojters, iako je voda počela da se povlači juče popodne.

Poplave u BiH su uslijedile nakon neviđene ljetnje suše od koje su presušile mnoge rijeke i jezera, a koja je pogodila poljoprivredu i vodosnabdijevanje urbanih područja širom Balkana i većeg dijela Evrope. Meteorolozi kažu da se ekstremne vremenske promjene mogu pripisati klimatskim promjenama.

Hrvatska je takođe juče bila pogođena poplavama, iako nije bilo izvještaja o žrtvama. Vlasti su izdale upozorenje na loše vrijeme za jadransku obalu i centralne regione zemlje.

Slična upozorenja su izdale Crna Gora i Srbija.

Bonus video: