Srbija: Dvadeseta godišnjica pogibije gardista u vojnom objektu na Topčideru

Vojna istraga je tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba

1910 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ispred vojnog objekta "Karaš" na Topčideru u subotu su članovi porodica obeležili 20. godišnjicu pogibije gardista Vojske Srbije i Crne Gore Dragana Jakovljevića (21) i Dražena Milovanovića (21), koji su na tom mestu pronađeni mrtvi 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istraga je tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su mrtvi dok su bili na straži u okviru vojnog objekta.

Vlada Srbije je 2016. godine formirala komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali, prema tvrdnjama advokata porodica gardista, "vladina komisija nije ništa uradila".

Porodice su se 2011. godine obratile i Evropskom sudu za ljudska prava, koji je u novembru 2020. godine odlučio da odbaci tužbu protiv države Srbije, uz obrazloženje da "nisu iscrpljeni svi domaći pravni lijekovi".

Presuda Suda u Strazburu donijeta je poslije razmatranja predstavke nakon što je domaći sud odbacio tužbu porodice Jakovljević protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, koji je vodio vojnu istragu nakon stradanja gardista.

Advokat porodica gardista Predrag Savić rekao je prošle godine, tokom obilježavanja 19. godišnjice pogibije gardista, da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prihvatio podnesak o tom slučaju koji je podnijet u martu 2022. godine, kao i da je postupak tada bio u fazi povjerljivosti, zbog čega nije mogao da više govori o tome.

Porodice su jutros ispred kasarne zapalili sveće povodom 20. godišnjice, dok je nevladina organizacija Žene u crnom na istom mjestu organizovala komemorativni skup, a potom i skup "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru" u centru Beograda.

Bonus video: