Srbija dobila viši, investicioni kreditni rejting

Srbija je prva država Zapadnog Balkana i jedina koja je kandidat za prijem u EU koja ima investicioni rejting, naveo je Vučić

2472 pregleda 16 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Rejting agencija "Standard and Poor's" je podigla dugoročni državni rejting Srbije za jedan stepen više: sa neivensticionog "BB+", na investicioni "BBB-", navodi se u sinoćnjem saopštenju koje je prenijela agencija privrednih vijesti "Bloomberg".

Izgledi Srbije su pritom ocijenjeni kao stabilni.

Rejting "BBB", najniži u grupi investicionih, kako objašnjava "Standard and Poor's", znači da "obveznik ima adekvatan kapacitet da ispuni svoje finansijske obaveze. Međutim, vjerovatnije je da će nepovoljni ekonomski uslovi ili promjenljive okolnosti dovesti do oslabljenog kapaciteta obveznika da ih ispuni".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ocijenio u saopštenju da investicioni rejting kojeg je ta država dobila prvi put u svojoj istoriji, znači da je "postigla značajnu prekretnicu u svom ekonomskom razvoju".

Vučić predviđa da to vodi nižim troškovima finansiranja, većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i povećanom povjerenju investitora, što se odnosi i na državu i na domaće kompanije.

Srbija je prva država Zapadnog Balkana i jedina koja je kandidat za prijem u EU koja ima investicioni rejting, naveo je on.

Bonus video: