Situacija u poplavljenim područjima u BiH nepromijenjena

Na terenu su profesionalne spasilačke i volonterske ekipe, a od jutros su intenzivirane potraga za unesrećenima i aktivnosti na uspostavljanju saobraćajne, telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture,

2826 pregleda 0 komentar(a)
Donja Jablanica, Foto: REUTERS
Donja Jablanica, Foto: REUTERS

Situacija u područjima pogođenim poplavama, Jablanici i Konjicu, nepromijenjena je, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Kako navode, noć je protekla mirno, bez novih pomjeranja tla i bez dodatnih ugrožavanja, a vodostaji rijeka u HNK-u su stabilni.

Dodaju da su na terenu profesionalne spasilačke i volonterske ekipe, i da su od jutros intenzivirane potraga za unesrećenima i aktivnosti na uspostavljanju saobraćajne, telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture, prenosi Al Džazira.

Luigi Soreca, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovinu (BiH) potvrdio je da je BiH zbog poplava aktivirala Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EUCPM) pa će timovi za reagovanje stići na pogođena mjesta

“EU stoji uz BiH! Timovi za reagovanje stižu na lice mjesta. BiH je punopravna članica EUCPM-a od septembra 2022. godine. Bosanskohercegovački timovi su učestvovali u spasilačkim naporima u Sloveniji i Turskoj. Solidarnost na djelu”, napisao je Soreca na društvenoj mreži X, prenosi Al Džazira.

Iz Gorska služba spašavanja kazali su da je na terenu, samo u subotu, radilo 110 spasilaca iz BiH i Hrvatske.

Uz profesionalne službe, bilo je više od 300 volontera koji pomažu građanima, ali iz Civilne zaštite apelovali su na sve koji žele pomoći da se prvo jave u operativne centre civilne zaštite, odnosno da ne dolaze samoinicijativno.

Centralna izborna komisija BiH u subotu je donijela odluku da lokalni izbori neće biti održani u opštinama Jablanica, Konjic, Kiseljak i Kreševo koje su pogođene poplavama.

U BiH je zbog poplava i klizišta do sada stradalo 18 osoba.

Bonus video: