United Grupa objavila uspješno refinansiranje osiguranih obveznica sa dospijećem u 2026. godini

Osim za refinansiranje navedenih obveznica, navode, prihod od izdavanja će se koristiti za otplatu povučenih nepodmirenih iznosa u okviru postojećeg revolving kredita.

1687 pregleda 0 komentar(a)
Foto: United Group
Foto: United Group

United Grupa, vodeći provajder telekomunikacionih i medijskih usluga u Jugoistočnoj Evropi, u oviru koje posluje i Telemach Crna Gora, uspješno je refinansirala osigurane obveznice u iznosu od 600 miliona eura s dospijećem u 2026. godini, izdavanjem i prodajom novih osiguranih obveznica u iznosu od 750 miliona eura.

Osim za refinansiranje navedenih obveznica, navode, prihod od izdavanja će se koristiti za otplatu povučenih nepodmirenih iznosa u okviru postojećeg revolving kredita.

Nakon refinansiranja, neto zaduženost United Grupe ostaće nepromijenjena.

Nove sedmogodišnje osigurane obveznice imaće kuponsku kamatnu stopu od 6,5 posto. Bonitetna agencija Moody's dodijelila im je kreditni rejting B2, dok je agencija S&P dodijelila rejting B.

Potpredsjednik United Grupe za finansije, Janez Živko istakao je zadovoljstvo velikom potražnjom za novim sedmogodišnjim obveznicama.

"Ova transakcija u skladu je s našom strategijom finansiranja koja je usmjerena na proaktivno rješavanje kratkoročno dospjelih dugova, kao i uspostavljanje stabilne dugoročne financijske strukture. Refinansiranje je rezultat kontinuiranog rasta prihoda , prilagođene EBITDAal od 28 odsto i složene godišnje stope rasta (CAGR) od 25 odsto u periodu od 2015. do 2023. godine, kao rezultat organskog rasta i akvizicija. Takođe, slijedi odmah nakon uspješnog refinansiranja iz januara 2024, u iznosu od 1,73 milijarde eura", rekao je Živko.

UG je vodeći telekomunikacioni i medijski operator u jugoistočnoj Evropi. Poslujući u osam zemalja sa više od 15.000 zaposlenih, Grupa ostvaruje godišnji prihod od preko 3 milijarde eura. U sektoru telekomunikacija, više od 5,35 miliona domaćinstava i više od 7,49 miliona mobilnih pretplatnika imaju koristi od najveće FTTH (Fiber to the Home) mreže u jugoistočnoj Evropi, intenzivnih ulaganja u 5G mrežu United Grupe i najsavremenije fiksne i mobilne mreže. Pod brendom United Fiber, Grupa konsoliduje svoj portfelj fiksne infrastrukture kako bi dodatno ubrzala i ojačala svoje investicije u zemljama sa sjedištem u EU stvaranjem jake sinergije i podizanjem svojih investicionih kapaciteta na viši nivo. Cjelokupnim veleprodajnim aktivnostima United Grupe, uključujući podatke, voice, mobilnu komunikaciju i roming, upravlja poslovna jedinica UGI. U okviru kompanije posluje i razvojni i istraživački centar United Cloud, koji pokreće regionalnu transformativnu promjenu u oblasti zabave i telekomunikacija sa proizvodima kao što je sljedeća generacija video platforme EON.

Njen medijski ogranak, United Media, proizvodi i distribuira upečatljiv TV sadržaj, sa glavnim sportskim, informativnim i zabavnim formatima, dostižući ogromnu publiku od 40 miliona ljudi putem svojih vodećih besplatnih kanala na tržištu dopunjenih ubjedljivim portfeljem Pay TV kanala. Sa trenutnim kapacitetom proizvodnje od preko 40.000 sati originalnog lokalnog sadržaja godišnje, United Media upravlja sa 60 TV kanala, 40 web i informativnih portala i sa više od 10 štampanih izdanja i radio stanica.

Bonus video: