I Srbija će nabaviti dronove od Turske

Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić juče u Beogradu najavili zajednički rad na razvoju odbrambene industrije

5822 pregleda 17 komentar(a)
Erdogan i Vučić juče u Beogradu, Foto: Rojters
Erdogan i Vučić juče u Beogradu, Foto: Rojters

Predsjednik Tajip Erdogan izjavio je juče da su Turska i Srbija odlučile da zajednički rade na razvoju svoje odbrambene industrije i da će turski dronovi biti dio bilateralne saradnje.

“Turska i Srbija treba da naprave zajednički korak, ali ovaj korak je formiranje odbrambene industrije među nama kako bismo obezbijedili očuvanje mira,” rekao je Erdogan u Beogradu zajedno sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Erdogan
foto: REUTERS

Međunarodna potražnja za turskim dronovima, prije svega za “Bayraktar TB2” dronovima kompanije “Baykar”, naglo je porasla nakon njihovog uticaja na sukobe u Siriji, Libiji, Azerbejdžanu i Ukrajini. Iz kompanije je saopšteno da su potpisali ugovore o izvozu sa oko 30 zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Ukrajinu, Etiopiju, Kosovo i Poljsku.

“Kapaciteti Turske u oblasti dronova biće, naravno, dio koraka koje ćemo preduzeti u oblasti odbrambene industrije,” dodao je Erdogan.

On je rekao da će Ankara i Beograd iskoristiti svoje resurse “kao dvije prijateljske zemlje” kako bi precizirali svoju saradnju, upozorivši da nijedna druga zemlja ne bi trebalo da pokušava da se meša, čak i ako nije zadovoljna tim.

“Ima ljudi u svijetu koji će blagonaklono gledati na našu saradnju i onih kojima se to neće sviđati, to je prirodno, ali budući da smo lideri, ove odluke treba suvereno da donosimo sa našim saradnicima”, naveo je.

Vučić je izjavio da postoji mnogo ideja o tome kako bi mogle da sarađuju vojne industrije Srbije i Turske i da je već sastavljen tim koji će razmotriti šta Vojsci Srbije potrebno od Turske i šta bi dvije zemlje mogle zajednički da razvijaju u budućnosti.

“Turska vojna industrija je značajno snažnija nego naša. Ali, bez lažne skromnosti, ni mi nijesmo za zanemarivanje. U tim okvirima vidim prostor za veliku saradnju”, rekao je Vučić. Vučić je rekao da je Srbija nedavno obnovila izvozne dozvole za Tursku i u tu zemlju izvezla “ogroman broj granata”.

Vučić je dodao da Srbija, posle Poljske, ima najveći vojni budžet u odnosu na ukupan budžet zemlje u Evropi ali da on i dalje nije, i nikada neće biti zadovoljan stanjem vojne industrije i oružanih snaga.

“Neću biti zadovoljan jer znam koliko je važno da imamo snažnu industriju da bismo imali mir. Ne interesuju nas ratovi, ali moramo da imamo dovoljno snage da odvratimo svakoga”, rekao je on.

U četvrtak je albanski premijer Edi Rama izjavio tokom posjete Erdogana da će Ankara Tirani dati “značajan” broj kamikaza dronova.

Bonus video: