Ratni zločinci kao heroji u udžbenicima u RS

Ustavni sud BiH suspendovao dio nastvnog plana i programa za osnovne škole u Rfepublici Srpskoj

12037 pregleda 31 reakcija 30 komentar(a)
Ustavni sud BiH, Foto: Wikipedia.org
Ustavni sud BiH, Foto: Wikipedia.org

Ustavni sud Bosne i Hercegovine juče je suspendovao dio nastavnog plana i programa uvedenog u osnovne škole u srpskom entitetu, koji prikazuje osuđene ratne zločince iz rata 1992-1995. kao heroje. Ministarstvo obrazovanja Republike Srpske uvelo je modul o Bosanskom ratu i njegovim uzrocima iz srpske perspektive za završne razrede osnovnih škola u školskoj godini koja je počela u septembru.

Taj modul prikazuje političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog lidera Ratka Mladića, obojicu osuđene na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine i genocid pred Haškim tribunalom, kao istorijske ličnosti koje su omogućile stvaranje Republike Srpske.

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici, Ustavni sud je odlučio da odmah suspenduje dio nastavnog plana i programa koji se bavi ratom i stvaranjem srpskog entiteta, odgovarajući na zahtjev koji je podnijelo 13 poslanika nacionalnog parlamenta.

Obrazlažući odluku, sud je naveo da bi sprovođenje tog dijela programa moglo da izazove dalju segregaciju i podjele među učenicima različitih etničkih pripadnosti.

U praksi, multietnički sud ima ograničena ovlaštenja za sprovođenje svojih odluka. Republika Srpska povukla je srpske sudije u znak protesta zbog kontinuiranog prisustva stranih sudija koji rade u sudu u okviru mirovnog sporazuma. Srpski lideri tvrde da ne poštuju odluke suda i ignorisali su ih u prošlosti.

Bonus video: