Šolc: Kosovo i Srbija da se aktivnije angažuju na normalizaciji međusobnih odnosa

"Rekao bih danas prijateljima iz Beograda i Prištine: Molim vas, nemojte dozvoliti da vas prošlost zaustavi na putu ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti", kazao je njemački kancelar

4710 pregleda 6 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Kosovo i Srbiju da se aktivnije angažuju na normalizaciji međusobnih odnosa, obećavši da će lično sarađivati sa obje zemlje.

Šolc je to rekao na otvaranju samita Berlinskog procesa, kojem prisustvuju predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana i zemalja partnera.

"Potrebna nam je nova dinamika... Rekao bih danas prijateljima iz Beograda i Prištine: Molim vas, nemojte dozvoliti da vas prošlost zaustavi na putu ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. Uvjeren sam da je ta budućnost u EU i tamo je samo jedan način da se do toga dođe: puna implementacija postignutih sporazuma", rekao je Šolc tokom uvodnog govora.

"Nastaviću lično da se sarađujem sa obje zemlje kako bih osigurao da iskoriste ovu priliku“, dodao je on.

Šolc je domaćin liderima šest država Zapadnog Balkana na samitu Berlinskog procesa o uspostavljanju bližih veza sa Evropskom unijom (EU), koji se održava 14. oktobra u Berlinu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predstavnici devet država EU i međunarodnih organizacija takođe su na samitu.

Cilj sastanaka sa liderima država Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji se održavaju svake godine od 2014, je postepeno približavanje Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji. Od šest država, jedino Kosovo nije zvanično kandidat za članstvo u EU.

Na samitu bi trebalo da bude potpisan akcioni plan za zajedničko regionalno tržište i novi sporazum o mobilnosti, koji uključuje pristup visokom obrazovanju, prenosi Dpa.

Ovaj 27-člani blok nije primio novu članicu od kako je učlanjena Hrvatska 2013. godine.

Međutim, zvaničnici EU su rekli da rat u Ukrajini i drugi geopolitički problemi ističu važnost strateškog partnerstva između EU i Balkana.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je kako je na 10. godišnjicu Berlinskog procesa "dobro biti u Berlinu sa našim zapadnobalkanskim partnerima".

"Da se osvrnemo na naša dostignuća, ali posebno da gledamo naprijed. Prema budućnosti u kojoj su svih šest zapadnobalkanskih partnera dio naše Unije", poručila je na dan samita na mreži Iks.

Samit se održava tamo gdje je Berlinski proces kao međuvladina inicijativa i pokrenut prije deset godina, a pokrenula ga je nekadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel.

Cilj procesa je povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije i pomaganje da međusobne veze grade na bazi evropskih vrijednosti.

Služi kao platforma za saradnju na visokom nivou između zvaničnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a fokus je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, sa oko 18 miliona ljudi.

Cilj je da zemlje Zapadnog Balkana surađuju u razvoju infrastrukture, smanjenju nezaposlenosti, povećanju konkurentnosti privrede, međusobnom pomirenju, obrazovanju, ekologiji.

U okviru Berlinskog procesa potpisani su sporazumi o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Takođe, dogovorena je saradnja u oblasti prometa, energetike, ekologije, digitalizacije i rominga.

Samiti Berlinskog procesa održavaju se jednom godišnje, a posljednji je održan u novembru 2022. u Berlinu. Sve zemlje Zapadnog Balkana potpisale su na samitu istovjetne sporazume i obavezale se na njihovu ratifikaciju.

Bonus video: