Kurti: Kosovo će od 1. januara 2025. dozvoliti građanima BiH ulazak sa ličnom kartom

Dok bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, kako je kazao Kurti, "odbija ratifikaciju sporazuma o mobilnosti za slobodno kretanje sa ličnom kartom, koji je moja zemlja prva u regionu ratifikovala u Parlamentu, odlučio sam da prekinem čekanje".

7314 pregleda 4 komentar(a)
Kurti i Šolc, Foto: Reuters
Kurti i Šolc, Foto: Reuters

Kosovo će od 1. januara 2025. dozvoliti građanima Bosne i Hercegovine (BiH) ulazak sa ličnom kartom, objavio je kosovski premijer Aljbin Kurti 14. oktobra, u govoru na samitu Berlinskog procesa.

"Tokom jedne decenije, postignut je značajan napredak u Berlinskom procesu, ali je potrebno više akcija. Paradoks je nastao u januaru ove godine kada su građani Kosova dobili bezvizni režim za putovanje u EU, ali i dalje nisu imali slobodu kretanja u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Kurti u Berlinu, na skupu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU).

Dok bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, kako je kazao, "odbija ratifikaciju sporazuma o mobilnosti za slobodno kretanje sa ličnom kartom, koji je moja zemlja prva u regionu ratifikovala u Parlamentu, odlučio sam da prekinem čekanje".

"Od 1. januara naredne godine, Republika Kosovo će jednostrano dozvoliti slobodno kretanje nosiocima lične karte Bosne i Hercegovine", objavio je Kurti.

On je još rekao kako već jednu deceniju Berlinski proces igrao ključnu ulogu u približavanju našeg regiona i napredovanju ka EU i ostaje pokretačka snaga evropskih integracija i nit koja povezuje zapadnobalkansku šestorku.

Kurti je upozorio da se "moramo čuvati stranog uticaja, posebno Kine, koja je uložila velika sredstva u našeg sjevernog susjeda, potpisujući Sporazum o slobodnoj trgovini i obavezu za zajedničku budućnost sa Kinom".

"EU mora osigurati da fondovi EU budu povezani sa vrijednostima EU – Berlinski proces je taj koji približava naš region EU, a ne 'Pekinški proces' koji vodi ka BRICS-u", rekao je Kurti.

Liderima EU i država članica rekao je kako je "krajnje vrijeme da Kosovo dobije status zvaničnog kandidata" za članstvo u EU.

Njemački kancelar Olaf Šolc je na početku samita pozvao Kosovo i Srbiju da se aktivnije angažuju na normalizaciji međusobnih odnosa, obećavši da će lično sarađivati sa obje zemlje.

"Potrebna nam je nova dinamika... Rekao bih danas prijateljima iz Beograda i Prištine: Molim vas, nemojte dozvoliti da vas prošlost zaustavi na putu ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. Uvjeren sam da je ta budućnost u EU i tamo je samo jedan način da se do toga dođe: puna implementacija postignutih sporazuma", rekao je Šolc u Berlinu.

Šolc je domaćin liderima šest država Zapadnog Balkana na samitu Berlinskog procesa o uspostavljanju bližih veza sa Evropskom unijom (EU), koji se održava 14. oktobra u Berlinu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predstavnici devet država EU i međunarodnih organizacija takođe su na samitu.

Cilj sastanaka sa liderima država Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji se održavaju svake godine od 2014, je postepeno približavanje Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji. Od šest država, jedino Kosovo nije zvanično kandidat za članstvo u EU.

Sporazum kojim bi se ukinuo vizni režim između Kosova i BiH te omogućio građanima ove dvije zemlje da putuju bez viza još nije ratifikovan u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Blokiraju ga predstavnici vlasti iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, predvođeni Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Za putovanje građana Kosova u Bosnu i Hercegovinu potrebna je viza koja se "izdaje samo u izuzetnim slučajevima", uz potpis ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Zahtjevi za bh. vize mogu se podnijeti u Skoplju, Podgorici i Beogradu. Taksa za izdavanje viza je 31 euro.

Da bi građani Bosne i Hercegovine otputovali na Kosovo potrebno im je, između ostalog, garantno pismo ili rezervacija hotela, ugovor o radu/potvrda o zaposlenju, potvrda/uvjerenje o nekažnjavanju. Viza košta 40 eura i predaje se u ambasadi Kosova u Zagrebu.

Bonus video: