Dodik: Nudili su mi da pristanem na centralizaciju BiH u zamjenu za oslobađajuću presudu, odbio sam

Naveo je da je odbio i da pristane na rješenje pitanja državne imovine, prema kojem bi jedini vlasnik imovine bila država BiH.

9917 pregleda 10 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Printscreen/Youtube
Milorad Dodik, Foto: Printscreen/Youtube

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Istočnom Sarajevu da je politički motivisan proces koji Sud BiH vodi protiv njega zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH, dodavši da su mu nuđene razne stvari u zamjenu za oslobađajuću presudu.

"Ponuđene su mi za oslobađajuću presudu razne stvari, od centralizacije BiH, što sam ja naravno odbio", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Naveo je da je odbio i da pristane na rješenje pitanja državne imovine, prema kojem bi jedini vlasnik imovine bila država BiH.

To je razlog zbog kojeg se, kako je ocijenio, sudski proces usložnjava i pokušava ubrzati, dodavši da "nema te stvari koju će moći da dobiju da bi, u ovako nakaradnom postupku, obezbijedili bilo šta što nije u skladu sa Ustavom".

"Dakle, sve je laž", konstatovao je Dodik.

On je ponovo negirao legitimitet visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, postojanje "bonskih ovlašćenja" koja visokom predstavniku daju mogućnost da nameće zakone, čak i postojanja same Kancelarije visokog predstavnika (OHR), navodeći da u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma piše da postoji "osobolje visokog predstavnika", a na OHR kao pravno lice.

Dodik je naveo da je optužen samo zato što je, vršeći svoju ustavnu dužnost potpisivanja ukaza o proglašenju dva zakona koja je nametnuo visoki predstavnik, iskazao nepoštovanje prema Šmitu koji je nametnuo te zakone.

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Bonus video: