Blokade puteva u Srbiji zbog planova za otvaranje rudnika litijuma: "Ovo je samo uvertira..."

Zlatko Kokanović iz organizacije "Ne damo Jadar" je tokom okupljanja za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio i da mještani Gornjih Nedeljica i okolnih sela neće odustati od borbe da se litijum ne kopa u Srbiji

6783 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Sa jedne od blokada, Foto: Screenshot/Youtube/Al Jazeera Balkans
Sa jedne od blokada, Foto: Screenshot/Youtube/Al Jazeera Balkans

Mještani i ekološki aktivisti u Srbiji blokirali su 19. oktobra na sat vremena puteve Loznica-Valjevo nadomak Gornjih Nedeljica i u Preljini kod Čačka na novim protestima zbog planova za otvaranje rudnika litijuma na zapadu Srbije.

Nakon što su blokade, na koje je pozvao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), završene bez incidenata, organizatori su najavili slične akcije širom Srbije.

"Ovo je samo uvertira u blokade koje treba da se dese širom Srbije", rekao je Zlatko Kokanović iz organizacije "Ne damo Jadar", koja je dio SEOS-a.

On je tokom okupljanja za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio i da mještani Gornjih Nedeljica i okolnih sela neće odustati od borbe da se litijum ne kopa u Srbiji.

Reporterka RSE javila je da su učesnici protesta propuštali vozila Hitne pomoći.

Među okupljenima na blokadama bilo je i pojedinih opozicionih poslanika.

Meštani sa kojima je RSE razgovarao tokom blokada puteva kažu da je problem sa kojim se suočavaju "problem cijele Srbije", ne samo njihovog kraja.

"Rudnika neće biti i ja sam sigurna da ga neće biti", kaže Svetlana Milutinović iz sela Korenita, gdje je ranije planirano da bude jalovište rudnika Rio-Tinto.

Dodaje da im mnogo znači podrška građana iz drugih gradova Srbije.

"Oni su svi u istom položaju. Ovo sve kreće odavde, ali svi će doći na red", rekla je Milutinović.

Dušica Barović iz Loznice rekla je za RSE da su ove blokade puta "samo jedan protest u nizu", ali da su odlučni da ne dozvole iskopavanje litijuma na zapadu Srbije.

"Nešto se mora desiti u narednom periodu, mi očekujemo i izbor novog gradonačelnika grada (Loznice), pošto je prethodni dao ostavku", rekla je Barović.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović 17. oktobra podnio je ostavku, samo pola godine pošto je ponovo izabran za gradonačelnika, nakon 20 godina koliko je vodio taj grad na zapadu Srbije.

Nova sjednica Skupštine grada zakazana je za 25. oktobar, ali na toj sjednici nema tačke o izboru novog gradonačelnika.

Nakon što je vlast u junu ponovo pokrenula projekat Jadar za rudarenje litijuma kod Loznice, koji je povjerila britansko-australijskoj kompaniji Rio Tinto, u Srbiji je pokrenut novi talas građanskih protesta.

Lokalno stanovništvo i udruženja za očuvanje životne sredine protive se i usvajanju Prostornog plana koji bi omogućio realizaciju projekta Jadar kojim je predviđena eksploatacija litijuma, sirovine od koje se prave baterije za električne automobile.

Vlast odbila zahtjev za zabranu

Skupština Srbije, u kojoj većinu ima Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića, 10. oktobra odbacila je predlog opozicije da se donese zakon za trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Prethodno je tokom ljeta u više desetina gradova Srbije održan niz protesta protiv rudarenja litijuma uz tvrdnje ekoloških organizacija da bi otvaranje rudnika ostavilo nepopravljive posljedice na životnu sredinu.

Vlast SNS-a ranije je objavila da bi rudnik litijuma Rio Tinto mogao da otvori 2028. ukoliko se ispune ekološke propise i dobiju neophodne dozvole.

Ta kompanija 2004. je u lozničkom kraju otkrila rudu jadarit, kombinaciju litijuma i bora, za koju su nadležni procijenili da je u dolini Jadra ima 158 miliona tona.

Masovni protesti protiv rudnika litijuma u Srbiji počeli su u jesen 2021. kada su organizovane i blokade autoputa koji prolazi od sjevera do juga zemlje. Nakon toga je Vlada Srbije u januaru 2022, stopirala projekat i poništila dozvole Rio Tintu.

Ustavni sud je 11. jula 2024. proglasio neustavnom uredbu Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Jadar. Nekoliko dana kasnije Vlada je donijela odluku koja ponovo otvara mogućnost za realizaciju projekta rudnika.

Zvaničnici Srbije su se Evropskom unijom 19. jula u Beogradu potpisali Memorandum o kritičnim sirovinama tokom posjete potpredsjednika Evropske komisije Maroša Ševčoviča i njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Memorandum predviđa cio proizvodni lanac – od kopanja litijuma u rudniku kompanije Rio Tinto u dolini rijeke Jadar do proizvodnje baterija za električna vozila.

Rio Tinto je ranije u odgovoru za RSE naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbjedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbježno dolazi do ekoloških posljedica, prije svega do zagađenja rječnog sliva i zemljišta.

Bonus video: