Ambasada Rusije navode o kampovima za obuku Moldavaca u BiH nazvala odvratnom provokacijom

Kako se dodaje, "ova provokacija predstavlja još jednu propagandnu salvu Zapada u hibridnom ratu protiv Rusije”

2694 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini (BiH) nazvala je "odvratnom provokacijom" navode da su u BiH, pod pokroviteljstvom Rusije, organizovane obuke Moldavaca za stvaranje nereda u toj državi.

"Akcije Zapada u ovoj sferi je opisao predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Kazanju na marginama samita BRIKS-a. Ruski lider je naglasio da se radi o demonizaciji Rusije i tvrdnje o navodnim pokušajima Moskve da organizuje nerede u pojedinim zapadnim glavnim gradovima nazvao potpunom glupošću”, saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

Kako se dodaje, "ova provokacija predstavlja još jednu propagandnu salvu Zapada u hibridnom ratu protiv Rusije”.

Navedeno je da se na taj način pokušavaju postići određeni ciljevi, a prije svega da se “podrži režim u Kišinjevu i pokuša pronaći alibi za potpuni debakl na referendumu, čiji su rezultati morali biti na brzinu falsifikovani kako bi se dokazala odanost moldavskog naroda evropskom izboru".

Osim toga, kako je ocijenjeno, cilj je da se "još jednom baci sjenka na Republiku Srpsku i stvori razlog za nove nezakonite sankcije njenom rukovodstvu".

"Koristeći navodne konkretne činjenice ilustruje se navodna hitna potreba za uvođenjem viznog režima za građane Ruske Federacije" saopšteno je iz ruske ambasade u BiH.

Navedeno je da je cilj da se indirektno optuži rukovodstvo misije EUFOR-a u BiH za neaktivnost i navodni nemarni pristup ispunjavanju svog mandata”.

“Već je postojao jedan presedan - sjetite se tvrdnji o mitskim ruskim kampovima prije nekoliko mjeseci, koje je EUFOR odlučno demantovao. Pozadina je jasna - pokazati da EU nije u stanju da kontroliše situaciju, zato je potrebno vratiti mandat NATO-u”, ocjenjeno je u saopštenju.

Ambasada je navela da je indikativno da se to radi uoči razmatranja pitanja produžetka mandata EUFOR-a u BiH, početkom novembra u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

"Još jednom navodimo da se Rusija ne miješa u unutrašnje poslove BiH, za razliku od Amerikanaca koji pokušavaju kontrolisati političke procese i političke funkcionere na svim nivoima”, saopštila je ruska ambasada u BiH.

Navodeći da očekuje da će najavljeni sastanak predstavnika relevantnih struktura Republike Srpske i BiH konačno zatvoriti ovu temu, ruska ambasada je pozvala sve nadležne organe BiH, pojedine političare i medije da pokažu odgovoran pristup, i da se ne upliću u "antiruske insinuacije Zapada".

Bonus video: