Uhapšeno osam osoba u vezi sa terorističkim napadom na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi

Petnaestogodišnjak je u četvrtak uveče, 24. oktobra upao u policijsku stanicu i ubio policajca Ozrena Marana i ranio policajca Avda Hasanovića

4336 pregleda 1 komentar(a)
Detalj ispred policijske stanice u Bosanskoj Krupi, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj ispred policijske stanice u Bosanskoj Krupi, Foto: Screenshot/Youtube

Na području Bihaća i Bosanske Krupe u Bosni i Hercegovin 25. oktobra uveče je uhapšeno osam osoba koji se dovode u vezu sa terorističkim napadom maloljetnika na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi u kojem je jedan policajac ubijen a drugi ranjen.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Adnan Beganović, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK).

Petnaestogodišnjak je u četvrtak uveče, 24. oktobra upao u policijsku stanicu i ubio policajca Ozrena Marana i ranio policajca Avda Hasanovića.

Kako je rekao portparol za RSE, 25. oktobra uveče izvršeni su pretresi stambenih objekata u kojima je pronađena određena količina naouružanja, municije, laptopa, telefona, prenosivih usb stikera, veća količina novca, veća količina papirnih listića na arapskom jeziku.

Akciju su proveli pripadnici kriminalističke policije USK, uz asistenciju Agencije za državnu sigurnost (SIPA).

U Novom Gradu (ranije Bosanskom Novom) u subotu 26. oktobra, biće sahranjen policajac Ozren Maran.

Načelnik Opštine Novi Grad Miroslav Drljača je proglasio Dan žalosti na dan sahrane ubijenog policajca Marana.

Vlada USK proglasila je takođe Dan žalosti na dan sahrane.

Šta je motivisalo maloljetnog ubicu iz Bosanske Krupe, nije poznato.

Zvaničnici iz tog grada na zapadu BiH, nisu ni demantirali, ni potvrdili medijske navode o vjerski motivisanom potezu dječaka.

S obzirom na to da je riječ o maloljetniku i da je istraga u toku, osim informacije da su iz njegovog doma oduzeti određeni predmeti, drugih detalja nije bilo.

Glavna tužiteljka USK rekla je da je riječ o terorističkom činu.

Stručjak za bezbjednosna pitanja Safet Mušić u razgovoru za RSE je rekao kako se "radi se o napadu na policijsku stanicu i samim time na državnu instituciju, što opet izaziva i strah i paniku i to su neki od glavnih elementa kada neko djelo možemo okarakterisati kao terorističko". Ipak, kako je kazao, "nedostaje politički motiv".

Policija Unsko-sanskog kantona rekla je da nisu imali ranije prijetnje ili saznanja o napadu na policijsku stanicu, niti im osoba koja je izvršila napad bila poznata od ranije.

Bonus video: