Nova TV prodata vlasnicima televizije N1 i crnogorskog Telemacha

United Group je u vlasništvu američke investicione firme KKR i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)
252 pregleda 0 komentar(a)
Nova TV, Foto: Twitter
Nova TV, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.07.2017. 15:51h

Nova TV dobiće novog vlasnika. Telekomunikaciona i medijska grupa United Group preuzeće od kompanije Central European Media Enterprises (CME), u čijem je vlasništvu trenutno i Nova TV, slovenački i hrvatski medijski portfelj, prenosi Telegram.

United Group je u vlasništvu američke investicione firme KKR i Evropske banke za obnovu i razvoj. (EBRD). Osim Nove, među kanale koje će preuzeti, spadaju i Doma TV, POP TV i Kanal A, te još neki kablovski kanali. United Group u svom portfelju, između ostaloga, drži i N1 televiziju, kao i Sport Klub.

Transakcija još nije završena

Iz CME-a su objavili kako je vrijednost transakcije 230 miliona eura, kao i da bi ona trebalo da bude okončana do kraja godine. U saopštenju United Group dalje se navodi kako ova transakcija još nije obavljena, te podliježe odgovarajućim regulatornim odobrenjima, ali kako će “KKR i United Group usko sarađivati sa svim nadležnim tijelima kako bi sve prošlo u skladu s evropskim standardima”.

Iz firme navode da će investirati u kanale kako bi dodatno izgradili njihove lokalne proizvodne kapacitete i proširili njihov domet izvan lokalnih tržišta.

Skoro 460 miliona prihoda u 2016. godini

KKR je, stoji u saopštenju, dosad uložio više od 8 milijardi dolara u telekomunikacioni, medijski i digitalni sektor na globalnom nivou United Group je vodeća “pay TV” platforma u jugoistočnoj Evropi, a u prošloj godini prihodi firme su bili 459,7 miliona eura.

Firma ima više od tri hiljade zaposlenih, a osnovana je 2007. spajanjem SBB-a i slovenačkog Telemacha. Ubrzo su kupili su i Telemach Bosna. Firma je 2014. u svoj portfelj dodala i Telemach Crne Gore.

Firma posluje u šest država

Firma danas posluje na području od oko 20 miliona stanovnika u šest država. To su Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija. Korisnicima nude usluge kablovske i satelitske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije.

United Group je od marta 2014. u većinskom vlasništvu KKR-a, vodeće globalne investicione firme sa sjedištem u Njujorku. KKR upravlja imovinom od 131,1 milijarde američkih dolara. Suinvestitor u firmi je i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Znak povjerenja u hrvatski slovenački privatni sektor

Dirk Verner, direktor informaciono-komunikacionih tehnologija u EBRD-u rekao je kako je današnja objava o preuzimanju slovenačkih i hrvatskih kanala “snažan glas povjerenja u hrvatski i slovenački privatni sektor od strane vodećeg međunarodnog investitora” te kako će pružiti potrošačima direktan pristup visokokvalitetnom lokalnom i međunarodnom digitalnom sadržaju.”

KKR je firma koja još od 1996. ulaže u kompanije u telekomunikacionom, medijskom i digitalnom sektoru. Dosad su ulagali u 58 firmi u Evropi, a 31. marta 2017. imali su više od 20 milijardi dolara investiranog dugoročnog kapitala.

Bonus video: