"Blumberg": Kako je Obama upropastio svoj oproštajni govor

Bernštajn je kazao da je osnovni problem bio da se događaj i govor nijesu mogli usaglasiti
52 pregleda 0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2017. 10:23h

Oproštaj američkog predsjednika Baraka Obame od nacije možda je i najveći promašaj njegove političke karijere, piše Džonatan Bernštajn za “Blumberg”, prenosi "Indeks".

“Šteta, jer tu je negdje bio izvrstan govor koji se jednostavno nije mogao probiti na površinu”, piše on.

Bernštajn je kazao da je osnovni problem bio da se događaj i govor nijesu mogli usaglasiti. Jezgro govora bio je klasični oproštaj usmjeren naciji, lekcije naučene tokom posljednjih osam godina.

“Na nesreću, to je većinom izgubljeno u neredu dugih govora podijeljenih ličnosti. Tako se Obama prebacivao između predizbornog govora, nabrajanja najvećih hitova svoje vlade, popisa budućih politika koje podupire, zahvalnosti porodici, glasačima i osoblju, i tako u krug. Šteta, jer Obama ima nešto za reći o demokratiji i kako je ugrožena, kao i šta se oko toga može preduzeti. Nije jasno zašto se ovako pogubio", kaže Bernštajn.

"Pod rubrikom "ponovna izgradnja demokratskih institucija" govorio je o jednoj ujedinjenoj Americi te se založio za racionalnu misao, toleranciju i ekonomski napredak, koji su bitni činioci demokratije.

To su Obamine teme, a s nedavnim izborom Donalda Trumpa, mogao ih je i žešće predstaviti kao upozorenje za budućnost.

“Imao je i izvrsnih izjava. "Za sve naše spoljne razlike, svi ponosno dijelimo istu titulu: građanin". Taj profesor prava objasnio kako je Ustav "samo komad pergamenta. Nema moć sam po sebi. Mi, kao narod, mu dajemo moć". Ali povezanosti između toga šta je dobro kod Amerike nikad nijesu došle na red te nije bilo jasno kakve veze imaju s prijetnjama koje je spomenuo, objasnio i na koje je aludirao”, piše u tekstu.

Problem je bila i publika. Govor kao da je bio namijenjen nekome drugome, a ne ljudima u publici, kaže Bernštajn.

“Možda bi bilo bolje da se prema tome ponašao kao prema stranačkom skupu, a ostalo ostavio za neki drugi put. Dobra je vijest da Barak Obama nije gotov kao javni govornik. U boljoj je poziciji od svih svojih prethodnika da drži važne post-predsjedničke govore. Kad analitičari budu proučavali njegove najveće govore, preskočiće ovaj i krenuti na dobre koje je održao nakon silaska s vlasti. Ima puno za reći, a mi jedva čekamo šta će reći - građanin Obama", zaključuje Bernštajn za Blumberg.

Bonus video: