Sporazum SAD i EU o dijeljenju podataka

Evropski sud pravde presudio je u oktobru u korist austrijskog studenta koji je tvrdio da transatlantski sporazum o zaštiti podataka ne štiti dovoljno privatne podatke korisnika
2 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.02.2016. 18:54h

Evropska unija i SAD postigli su dogovor o razmjeni podataka koji bi trebalo da pruži veću zaštitu privatnosti evropskih građana.

Evropski komesar za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip rekao je danas da novi mehanizam "EU-SAD zaštita privatnosti" nudi značajno poboljšanje u odnosu na dogovor iz 2000.

SAD i EU su na sporazumu radili od oktobra kada je Evropski sud pravde oborio prethodni dogovor zbog zabrinutosti oko prava na podatke Evropljana uskladištene u SAD i njihovu moguću izloženost programima nadzora američkih obaveštajnih službi.

"Ovo rješenje je mnogo bolje nego što smo imali 2000", rekao je Ansip.

On je rekao da je EU prvi put dobila "detaljna uvjeravanja" o smjernicama i ograničenijma američkih programa nadzora.

Prema novom dogovoru, jednom godišnje će se preispitivati dogovor o dijeljenju podataka, dok će SAD imati novog zvaničnika zaduženog za žalbe koje će biti upućivane službama EU za zaštiti podataka, rekao je Ansip.

Evropski sud pravde presudio je u oktobru u korist austrijskog studenta koji je tvrdio da transatlantski sporazum o zaštiti podataka ne štiti dovoljno privatne podatke korisnika.

Austrijski student Maks Šrems pokrenuo je slučaj prije dvije godine poslije otkrića bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o programima nadzora te agencije.

Šrems je uložio žalbu komesaru za zaštitu podataka u Irskoj gdje se nalazi evropsko sjedište američke društvene mreže Facebook. On je naveo da američki zakon ne pruža dovoljnu zaštitu od mogućeg nadzora podataka koje Fejsbuk prebacuje na servere u SAD.

Irske vlasti prvobitno su odbacile žalbu pozivajući se na odluku Evropske komisije iz 2000. godine prema kojoj takozvani sporazum o sigurnoj luci u SAD omogućuje zadovoljavajuću zaštitu podataka evropskih korisnika, ali je Evropski sud pravde presudio da je odluka Evropske komisije iz 2000. godine nevažeća.

Bonus video: