Vatikan smijenio sveštenika koji je priznao da je gej

“Vrijeme je da Crkve otvori oči o gej katolicima I da shvati da je rješenje koje im predlaže – potpuna apstinencija od ljubavnog života – neljudsko”, kazao je
10 komentar(a)
Kristof Čaramsa, Foto: Reuters
Kristof Čaramsa, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2015. 13:07h

Vatikan je smijenio zvaničnika Svete stolice, poljskog sveštenika Kristofa Čaramsau, pošto je u jednom listu priznao da je homoseksualac i zatražio od Katoličke crkve da promijeni stav o homoseksualnosti.

Čaramsa je radio u vatikanskoj Kongregaciji za doktrinu vjere, gdje je bio od 2003, stoji u saopštenju.

Ovaj poljski sveštenik je u intervjuu za italijanski “Korijere dela sera” kazao da je gej i da je u vezi.

Čarmsa je ispričao da mu je partner pomogao da se “pomiri” sa svojom seksualnošću i da je znao da će morati da se odrekne svešteničkog života.

“Vrijeme je da Crkve otvori oči o gej katolicima I da shvati da je rješenje koje im predlaže – potpuna apstinencija od ljubavnog života – neljudsko”, kazao je.

Vatikan je, međutim, saopštio da smjena Čaramsa nema nikakve veze sa njegovim komentarima o ličnim pitanjima, koji, kako se kaže u saopštenju, “zaslužuju poštovanje”.

Dalje se, međutim, ističe da je davanje intervjua i planiranje protesta “ozbiljno i neodgovorno”, s obzirom da se to dešava uoči Sinoda, gdje se se raspravljati o porodičnim pitanjima, među kojima je i o načinu odnosa prema homoseksualcima.

Zbog njegovih akcija Sinod, koji će otvoriti papa Franjo u nedjelju, će se naći pod “prekomjernim medijskim pritiskom”.

Bonus video: