Duda: U pregovorima o Ukrajini da učestvuju i njeni susjedi

"Ne mogu da zamislim da u pregovorima ne učestvuju moćne evropske države, ali mogle bi da se uključe i SAD kao svjetska sila koju Rusija svakako mora da uzima u obzir i susjedi Ukrajine, dakle oni koji su neposredno zainteresovani za to što se dešava u Ukrajini", kazao je Duda
0 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2015. 08:44h

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da će krajem sedmice u posjeti Berlinu tražiti od njemačke kancelarke Angele Merkel da u pregovore o rješavanju sukoba u Ukrajini pored normandijskog kvarteta uključi i SAD, kao i Poljsku i ostale susjede Ukrajine.

"Ne mogu da zamislim da u pregovorima ne učestvuju moćne evropske države, ali mogle bi da se uključe i SAD kao svjetska sila koju Rusija svakako mora da uzima u obzir i susjedi Ukrajine, dakle oni koji su neposredno zainteresovani za to što se dešava u Ukrajini", kazao je Duda.

Novi poljski predsjednik rekao je noćas poljskim medijima po povratku iz posjete Estoniji, da takvu podršku Poljske očekuje i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko koji mu je to rekao u telefonskom razgovoru.

"Još kao europoslanik pitao sam zašto u tim pregovorima nema Evropske unije. Osjećao bih se bolje kada bi za stolom sjedio predstavnik neke evropske institucije kao učesnik u pregovorima, a ne samo Njemačka i Francuska", rekao je Duda.

On je dodao da bi u pregovorima o rješavanju krize u Ukrajini. EU mogla da predstavlja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Iako se očekivalo da će biti prva, Berlin je tek druga inostrana prijestonica koju će posjetiti Andžej Duda, od dolaska na funkciju predsjednika države početkom avgusta.

Duda je najprije posjetio Estoniju kao uvod u diplomatsku kampanju da postkomunističke članice NATO na istočnom krilu formiraju lobistički blok da se baze i vojna tehnika i saveznički vojnici razmjeste zbog pojačanog straha od Rusije na samu istočnu granicu Alijanse, u baltičke zemlje, Poljsku i Rumuniju.

Duda bi prve plodove te diplomatske ofanzive želio da ubere na sljedećem samitu NATO u Varšavi naredne godine. a iz Talina je zajedno sa estonskim predsjednikom Tomasom Hendrikom Ilvesom sinoć poručio zapadnim saveznicima: "pozivamo vas i očekujemo".

Andžej Duda ne gleda ipak sa pretjeranim optimizmom na šansu da tokom posjete Berlinu 28. avgusta zaista ubijedi njemačku kancelarku Angelu Merkel da odustane od suzdržanog stava prema pomjeranju infrastrukture NATO u nove postkomunističke članice, pošto to izaziva trzavice sa Rusijom.

Njemački mediji i analitičari već su poljskog predsjednika optužili da minira jedinstvo NATO i Duda je nedavno izjavio da je skeptičan kada je u pitanju promjena stava Berlina.

Bonus video: