Merkel odala poštu sovjetskim vojnicima

"Dobro je što smo se danas sreli u Moskvi kako bismo razgovarali o bilateralnim odnosima između Rusije i EU i, naravno, o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekla je Merkelova
3 komentar(a)
Angela Merkel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Angela Merkel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2015. 16:25h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u Moskvi odala poštu sovjetskim vojnicima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu.

Ona je prije razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, položila vijenac na Spomenik neznanom vojniku u Moskvi.

"Dobro je što smo se danas sreli u Moskvi kako bismo razgovarali o bilateralnim odnosima između Rusije i EU i, naravno, o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekla je Merkelova.

Angela Merkel, kao i većina drugih zapadnih zvaničnika, nije prisustvovala vojnoj paradi koju je Rusija povodom jubileja organizovala na moskovskom Crvenom trgu zbog uloge Rusije u sukobima u istočnoj Ukrajini.

Još uvijek nema prekida vatre u Ukrajini

Merkel je u Moskvi izrazila žaljenje zato što se u Ukrajini ne poštuje prekid vatre, iako je zvanično stupio na snagu krajem februara.

"U Ukraijini još uvijek nema prekida vatre", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom.

Ona je dodala da se "ne može reći" da jedna strana u potpunosti poštuje dogovor o prekidu vatre, a druga ne.

"To je veoma komplikovan proces. Nadamo se da će prekid vatre biti postignut. Nažalost, to za sada nije slučaj", rekla je Merkelova.

Putin je sa svoje strane rekao da "uprkos teškoćama" mirovni proces, potpisan u Minsku - napreduje, i da je situacija u Ukrajini sada bolja nego ranije.

"Kada je riječ o žalbama o poštovanju ili o nepoštovanju dogovora iz Minska, one dolaze sa obje strane", rekao je Putin.

On je ocijenio da je rješenje situacije na duži period moguće postići samo direktnim dijalogom Kijeva i separtista na istoku Ukrajine, dodavši da će Rusija učiniti "sve što je moguće" da bi doprinijela smirivanju situacije u toj zemlji.

U sukobima na istoku Ukrajine do sada je stradalo 6.200 ljudi.

U Minsku je početkom godine potpisan dogovor o prekidu vatre poslije maratonskih razgovora u kojima su učesvovali Merkelova, Putin, i francuski i ukrajinski predsjednik Fransoa Oland i Petro Porošenko.

Bonus video: