Engleska: Dječak inspirisan Islamskom državom planirao teroristički napad?

Glavni detektiv koji radi na slučaju u Britaniji Toni Mole kaže da su otkrili komunikaciju između dječaka u Britaniji i čovjeka u Australiji, koja ukazuje na terorističku prijetnju
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.04.2015. 11:18h

Britanska policija uhapsila je 14-godišnjeg dječaka iz Blekburna koji je inspirisan Islamskom državom planirao teroristički napad u Australiji.

Dječak je uhapšen u subotu "pod sumnjom da priprema i podstiče terorističke napade i ostaće u policijskom pritvoru, na ispitivanju", navodi se u saopštenju policije Grejter Mančestera u sjeverozapadnoj Engleskoj, koje prenosi AFP.

Australijska policija uhapsila je pet muškaraca u antiterorističkim akcijama u Melburnu i jednog od njih je optužila zbog stvaranja zavjere za teroristički napad na praznik, 25. aprila, kada su održavane ceremonije sjećanja na australijski i novozelandski armijski korpus koji su pali u bici na Galipolju.

Glavni detektiv koji radi na slučaju u Britaniji Toni Mole kaže da su otkrili komunikaciju između dječaka u Britaniji i čovjeka u Australiji, koja ukazuje na terorističku prijetnju.

"Čim je ova informacija postala poznata, brzo smo reagovali, sa nadležnim organima u zemlji i inostranstvu", rekao je detektiv.

Policija je navela da je dječak iz Blekburna bio uhapšen i 2. aprila, poslije ispitivanja elektronskih uređaja.

Oni su naveli da tada nijesu otkrili nikakve dokaze da je planiran neposredni napad u Britaniji.

Bonus video: