Predsjednik Estonije pozvao NATO da pošalje još vojnika

NATO, prema mišljenju estonskog predsjednika, više nije ono što je bio za vrijeme hladnog rata i Alijansi nedostaje nekadašnja odlučnost
3 komentar(a)
Tomas Hendrik Ilves, Foto: Reuters
Tomas Hendrik Ilves, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2015. 16:12h

Predsjednik Estonije Tomas Hendrik Ilves pozvao je NATO da pošalje više vojnika u njegovu državu kako bi se suprotstavili prijetnji koju predstavlja Rusija, pišu danas britanski mediji.

Ilves je u intervjuu za "Dejli telegraf" rekao da Estonija spada u "grupu država koje su pomenute na prijeteći način" od strane Rusije i da vojna alijansa, kojoj se Estonija pridružila prije 11 godina, treba da uspostavi stalne borbene jedinice u njegovoj državi.

Odbijanje NATO-a da "zaštiti" malu Estoniju od Rusije predstavljaće "smrt" za Sjevernoatlantsku alijansu, rekao je estonski predsjednik u intervjuu za britanski list, a prenio Sputnjik.

Jedine NATO snage u Estoniji predstavlja 150 vojnika iz sastava američke pešadije, i one nisu stalne, naveo je AFP.

"Stopedeset vojnika nije mnogo, tako da mislimo da je raspoređivanje vojnika u većem broju jedino opravdano", rekao je Ilves.

"NATO snage mogu da stignu ovdje za, koliko, nedelju dana? Pet dana? Ali, ako pogledate vježbe našeg susjeda, one su praktično momentalne. Oni su ovdje i sve je gotovo za četiri sata", kazao je Ilves.

Prema njegovim riječima, došlo je vrijeme da se ponovo izvrši procjena nivoa bezbjednosti.

NATO i Rusija su potpisali "osnivački sporazum" 1997. prema kome nikakve borbene jedinice ne mogu da budu stalno raspoređene istočno od Njemačke.

Ilves je, međutim, istakao da su se "bezbjednosne okolnosti" promjenile od 1997, i da postoji opravdanje za raspoređivanje vojnika.

NATO, prema mišljenju estonskog predsjednika, više nije ono što je bio za vrijeme hladnog rata i Alijansi nedostaje nekadašnja odlučnost.

Ilves je, takođe, uvjeren da SAD i Evropska unija treba da isporuče oružje Kijevu, dok Velika Britanija treba da razvija svoj nuklearni potencijal.

Kada je riječ o diplomatiji, po mišljenju Ilvesa, ona je dobra "samo kad pod svojom komandom imaš jaku vojsku".

Estonija ima samo 5.300 vojnika i ne posjeduje borbene avione, oslanjajući se isključivo na NATO za odbranu svog vazdušnog prostora.

Bonus video: