Putin: Grčka nije tražila finansijsku pomoć

Cipras je naveo da Grčka nije saglasna sa logikom sankcija u odnosima sa EU, a Putin je rekao da je razumio da je Atina bila prinuđena da glasa za sankcije EU protiv Moskve
0 komentar(a)
Cipras i Putin, Foto: Reuters
Cipras i Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2015. 15:15h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas u Moskvi poslije sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom da Grčka nije tražila finsnijsku pomoć od Rusije, ali da je mogućno davanje kredita na osnovu saradnje.

"Ukoliko grčka vlada bude sprovodila proces privatizacija u privredi, spremni smo da učestvujemo na svim tenderima i nadam se da ako to bude slučaj da ruskim kompanijama neće biti postavljani lošiji uslovi nego drugima u tom procesu. Ništa više nam nije potrebno“, rekao je Putin novinarima, prenela je agencija Tas s.

Cipras je naveo da Grčka nije saglasna sa logikom sankcija u odnosima sa EU, a Putin je rekao da je razumio da je Atina bila prinuđena da glasa za sankcije EU protiv Moskve.

Ruski predsjednik je istakao da neće koristiti pojedinačne kontakte sa pojedinim državama EU da bi rješavao probleme sa EU kao cjelinom. "Želimo da radimo sa cijelom ujedinjenom Evropom otvoreno, s povjerenjem i u okviru dugoročnih strategija“, rekao je Putin.

Putin je odlučno odbacio navode da Moskva sarađuje sa Atinom da bi uticala na EU i ocjenio da su takva tumačenja oportuna.

„Izgleda da vaša posjeta dolazi u pravo vrijeme, jer moramo da analiziramo načine kako možemo da se vratimo na prethodni nivo“, rekao je Putin, prenijele su agencije.

Njemački tabliod "Bild", povodom današnjeg susreta u Moskvi postavlja pitanje da li je tu riječ o paktu protiv kancelara Angele Merkel.

"Ceo svijet se, ipak, pita šta zaista planiraju Cipras i Putin tim svojim susretom iza zidina Kremlja i kratko pred mogućim državnim bankrotom Grčke", piše tabliod, postavljajući pitanje da li ne "kuju" jedan "anti-Merkel" plan.

"Kuju li bivši komunisti možda pakt protiv jake žene Evropske unije ", postavlja pitanje ovaj tabliod.

"Bild" piše da je tokom posete Ciprasa planirano i polaganje vijenaca na grob neznanog vojnika, doručak sa predsjednikom, potpisivanje ugovora, susret sa studentima, sa premijerom, ali i sa patrijarhom ruske pravoslavne crkve Kirilom Prvim.

Bonus video: