Gdje će mađarski Mol uložiti milijarde: Rusija, Pakistan ili možda Kurdistan

Mol pokušava da uravnoteži portfelj imovine u kojem trenutno znatno preovladava ona visokog rizika, a u tome bi, prema njegovim riječima, pomogla kupovina dodatnih udjela u poljima u Sjevernom moru
79 pregleda 0 komentar(a)
Mol, Mađarska, Foto: Shutterstock
Mol, Mađarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2015. 09:55h

Mađarska naftna i plinska grupa Mol ima na raspolaganju oko četiri milijarde eura za akvizicije i razmatra moguće prilike u Sjevernom moru, Rusiji i Pakistanu, kazao je šef sektora za istraživanje i proizvodnju, Aleksander Dods.

Mađarska kompanija kupila je 2013. sektore u pojedinim poljima u Sjevernom moru.

Dods je kazao da i dalje žele da povećaju proizvodnju sirove nafte do 2018. na 170 do 180 hiljada barela dnevno, sa sadašnjih oko 104 hiljade barela dnevno, prenosi Biznis.ba.

Dio tog povećanja biće, prema njegovim riječima, realizovan organski, iz postojećeg portfelja, za koji su u Molu za ovu godinu rezervisali nešto manje od milijardu dolara na ime kapitalne potrošnje.

"I dalje tragamo za mogućnostima za akvizicije, posebno s obzirom na aktuelno nisko cjenovno okruženje", rekao je Dodds.

Mol pokušava da uravnoteži portfelj imovine u kojem trenutno znatno preovladava ona visokog rizika, a u tome bi, prema njegovim riječima, pomogla kupovina dodatnih udjela u poljima u Sjevernom moru.

On je ocijenio da cijena nafte još nije dotakla dno, pa imovina koju bi Mol razmotrio mora proći test otpornosti na ekonomski nepovoljno okruženje, u vidu preovladavanja daljeg pada cijena nafte.

"U mađarskoj kompaniji trenutno razmatramo mogućnosti akvizicije kompanija i imovine u norveškim vodama Sjevernog mora", kazao je Dods.

On je rekao da je u Pakistanu kompanija u završnoj fazi kupovine 51 odsto udjela u bloku Baska od kineske kompanije Ženhua Oil Co.

Dods je saopštio da poslovanje u Kurdistanu i dalje prate brojni rizici, ali da u Molu ne odustaju od ulaganja u tu regiju.

Bonus video: