Tusk: EU neće oklijevati da uvede nove sankcije Rusiji

Tusk je poslanicima Evropskog parlamenta rekao da "dopunske sankcije ostaju na stolu"
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Beta/AP
Donald Tusk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2015. 19:45h

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je danas da se Evropska unija neće oklijevati sa uvođenjem novih kaznenih mjera proruskim snagama i Rusiji ako propadne najnoviji mirovni dogovor, iznoseći da je bilo više od 800 kršenja dogovorenog prekida vatre od njegovog stupanja na snagu 15. februara. Tusk je poslanicima Evropskog parlamenta rekao da "dopunske sankcije ostaju na stolu".

"Treba da budemo spremni za svaki razvoj situacije, dobar ili loš", rekao je on a prenosi Ašošijeted pres. Američka agencija prenosi da je u EP bilo poziva na žešću akciju i da je Gi Verhofstat iz Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) rekao da je "kako bi se preduprijedila kršenja sporazuma Minsk-2, potrebno postupiti odmah i pripremiti novi set sankcija, koje se mogu odmah uvesti ako se nastavi ruska agresija". Prema Tuskovim riječima, od suštinskog značaja je da se se održi jedinstvo u podršci Ukrajini.

"Jedan od najvažnijih ciljeva predsjednika (Rusije Vladimira) Putina danas je podjela Evrope i čitave zapadne zajednice", rekao je predsjednik EU.

Bonus video: