Beč o odiuzimanju ordena korumpiranom ministru

Pokrajinske vlasti pozvale su Sanadera, nakon što je osuđen, da vrati najviši orden koji mu je ova pokrajina uručila, što je on i učinio
64 pregleda 0 komentar(a)
Beč, Foto: Shutterstock
Beč, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2014. 12:27h

Slučaj austrijskog ministra koji je osuđen zbog mita pokrenuo je polemiku o oduzimanju ordenja, koje nije regulisano zakonom u toj zemlji.

Slučaj bivšeg ministra unutrašnjih poslova Austrije Ernsta Štrasera, koji je ove godine osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog primanja mita, ukazao je na probleme u zakonu o odlikovanjima.

Ovaj političar je 2003. dobio Veliko zlatno priznanje za zasluge za Austriju i taj orden, i pored zatvorske kazne, može zadržati, pokazao je odgovor na parlamentarni upit Slobodarske partije Austrije (FPO).

Zakon, koji reguliše dodjelu ordena, ne predviđa mogućnost oduzimanja, objasnila je kancelarija kancelara Vernera Fajmana.

Samo parlament može donijeti odluku o oduzimanju ordena, zbog čega poslanik FPO Vendelin Melcer najavljuje da će njegova stranka podnijeti zahtjev skupštini.

FPO želi da svako ko je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od godinu dana ne smije zadržati odlikovanja. Slično pravilo postoji i za poslanički mandat.

Poređenja radi, u Njemačkoj je nekadašnjem predsjedniku fudbalskog kluba Bajern iz Minhena Uli Henesu, nakon što je osuđen za utaju poreza, preporučeno da vrati odlikovanja, što je ovaj odmah učinio.

Austrijska pokrajina Tirol, nedavno je slično reagovala u vezi bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera.

Pokrajinske vlasti pozvale su Sanadera, nakon što je osuđen, da vrati najviši orden koji mu je ova pokrajina uručila.

Sanader je izbjegao postupak oduzimanja ordena, koji je pokrajinska vlada pokrenula, vrativši priznanje.

Sanader je orden "Tirolski orao", najviše priznanje pokrajine za strance, dobio 2004. godine.

Inače on je živio i studirao više godina u Tirolu.

Bonus video: