Rusija: Prva optužnica zbog neprijavljivanja dvojnog državljanstva

Poslanici ruske Državne dume su donošenje zakona o obaveznom prijavljivanju dvojnog državljanstva obrazložili neophodnošću postojanja informacija o licima koja imaju obaveze pred drugim državama
58 pregleda 0 komentar(a)
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.12.2014. 14:14h

U Rusiji je podignuta prva krivična optužnica protiv ruskog građanina zato što nije prijavio da ima stalni boravak u drugoj zemlji, saopštio je danas ruski Istražni komitet.

Rusija je ove godine usvojila zakon kojim je obavezala sve svoje državljane, koji imaju državljanstvo ili stalni boravak u drugoj državi, da to prijave Federalnoj migracionoj službi (FMS).

U suprotnom, prijeti im kazna od 200 hiljada rubalja (oko 3.700 eura) ili 400 sati prinudnog rada.

Komitet je saopštio da jedan stanovnik Lenjingradske oblasti posjeduje stalni boravak u Estoniji od 2011. godine, a 2013. godine dobio je u toj zemlji status lica bez državljanstva.

Optuženi je ušao u Rusiju u septembru 2014. godine, i kako navodi Istražni komitet, nije saopštio FMS da posjeduje stalni boravak u Estoniji.

Poslanici ruske Državne dume su donošenje zakona o obaveznom prijavljivanju dvojnog državljanstva obrazložili neophodnošću postojanja informacija o licima koja imaju obaveze pred drugim državama.

Bonus video: