Britanci namjeravali da psihopate zavode red nakon nuklearne katastrofe

5 komentar(a)
Nuklearna eksplozija, Nuklearno oružje, Foto: Shutterstock
Nuklearna eksplozija, Nuklearno oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2014. 11:33h

U javnost su nedavno procurjeli tajni dokumenti iz osamdesetih godina prošlog vijeka, a u kojima se nalaze planovi britanske vlade za slučaj nuklearnog napada. Atmosfera Hladnog rata je podstakla eksperte za bezbjednost da razrade sve moguće scenarije, prenosi britanski „Telegraf“.

Plan koji je izazvao najviše pažnje je sačinjen 1982. godine, a za cilj je imao očuvanje reda i mira u slučajevima katastrofe većih razmjera.

Džejn Hog, jedna od naučnica koja je bila uključena u rad na ovoj operaciji, predložila je da bi ključna uloga u ovakvim situacijama trebalo da pripadne – psihopatama.

"To su ljudi od kojih se ne očekuje da pokažu ikakve psihološke tegobe u društvu koje je pretrpjelo velike gubitke. Psihopate se dobro vladaju u kriznim situacijama, ne osjećaju empatiju prema drugima, nemaju nikakve moralne kodekse i obično je riječ o vrlo inteligentnim ljudima", piše u njenom izvještaju, iz kog se zaključuje da bi upravo ove osobine mogao od njih da načini idealnim liderima u najekstremnijim uslovima.

Naučnica dodaje da bi prije nuklearnog udara glavni zadatak društva bio da psihopate izoluje, a da bi nakon napada vlast morala brzo da reaguje, da ih regrutuje i da iskoristi već navedene osobine.

Međutim, Džejnine kolege se i nisu baš slagale sa njenim mišljenjem, smatrajući da bi bilo loše povjeriti tako odgovoran posao osobama kojima nedostaje „čovječnosti“.

Na sreću, teorija ove naučnice nikada nije zaživjela u praksi, a pitanje koje bismo mogli da postavimo sebi je: Kakve li planove svjetski moćnici imaju za eventualne slučajeve katastrofe u budućnosti?

Blic.rs

Bonus video: