Portugalci presreli još dva ruska vojna aviona

Ambasada Rusije u Lisabonu je u četvrtak saopštila da su ruski avioni poštovali međunarodno pravo jer su letjeli iznad međunarodnih voda, ne ulazeći u vazdušni prostor neke zemlje
4 komentar(a)
ruski avioni, Foto: Shutterstock
ruski avioni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2014. 20:27h

Portugalski lovački avioni F16 danas su presreli još dva ruska vojna aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini Portugala, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Lisabonu.

Prije dva dana su u istom prostoru presretnuta dva ruska bombardera, a danas su četiri lovca poslata u presrijetanje u okviru operacije NATO, saopštilo je Ministarstvo. NATO je u srijedu uveče saopštio da je otkrio intenzivnu aktivnost ruskog vojnog vazduhoplovstva iznad Evrope. Najveća akcija je preduzeta posle otkrivanja grupe od osam ruskih aviona iznad Atlantika, i u presrijetanje su poslati lovački avioni tri zemlje NATO. Kada stigli norveški avioni, šest ruskih aviona je pobjeglo, ali su dva ruska bombardera TU-95 nastavila let, mada u pratnji britanskih i portugalskih lovačkih aviona. Ambasada Rusije u Lisabonu je u četvrtak saopštila da su ruski avioni poštovali međunarodno pravo jer su letjeli iznad međunarodnih voda, ne ulazeći u vazdušni prostor neke zemlje.

Bonus video: