Ruske trupe zauzele grad u Ukrajini

"Ruski vojnici zauzeli su juče Novoazovsk" - grad od 11.000 stanovnika na Azovskom moru
15 komentar(a)
Ukrajina, Rusija, Kijev, Vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, Rusija, Kijev, Vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2014. 11:46h

Ruske trupe preuzele kontrolu u strateškom priobalnom gradu Novoazovsku, na 100 kilometara od pobunjeničkog uporišta Donjecka, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Ruski vojnici zauzeli su juče Novoazovsk" - grad od 11.000 stanovnika na Azovskom moru, svega nekoliko kilometara od ruske granice, saopštio je ukrajinski Nacionalni savjet za bezbjednost i odbranu preko svog Tviter naloga. Dodaje se da je okupirano i nekoliko obližnjih sela.

Vlada u Kijevu optužuje ruske vlasti da su poslale trupe preko granice sa Ukrajinom i da pomažu napad proruskih snaga, ali zvanični Kremlj to oštro negira.

Posljednjih nedjelja su ukrajinske snage povratile kontrolu nad većim brojem mjesta na istoku zemlje od proruskih snaga, ali su SAD sada iznijele sumnju da je u toku kontraofanziva proruskih snaga, kojom upravlja Rusija.

Nakon što su osvojili grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, proruske snage su nastavile da napreduju južno, prema ključnoj luci Marijupolj, objavio je prethodno BBC.

Izvještaji novinara i vojske sa terena, ukazuju da su Novoazovsk osvojile proruske snage. "Momci sa istoka su otvorili vatru na pozicije ukrajinske vojske i vojska je napustila Novoazovsk", izjavio je za Bi-Bi-Si novinar Petr Šelomovski.

"Oni od jutros napuštaju grad i mislim da su ovo posljednji oklopni transporteri koji su ga napustili", rekao je on.

Portparol proruskih snaga je za rusku agenciju Interfaks rekao da je Novoazovsk sada pod njihovom kontrolom i da će uskoro osloboditi Marijupolj.

Proruske snage već nedjeljama pokušavaju da prodru dalje od regiona Donjecka, gdje su se praktično našli u okruženju ukrajinske vojske.

Analitičari navode kako je moguće i da proruske snage pokušavaju da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima, što bi im omogućilo kontrolu nad čitavim Azovskim morem.

Bonus video: