Erdogan: Siledžije ne mogu grubo i besramno da prisvoje tursku imovinu koja je plaćena krvlju

Erdogan je kazao da se na društvenim mrežama sprovodi "ekonomski teror" i da će "izdajnici" biti kažnjeni
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2018. 14:37h

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan kazao je u ponedjeljak da očekuje da se napadi na tursku ekonomiju nastave, ali i predvidio da će se lira uskoro vratiti na "racionalne nivoe".

Turska nacionalna valuta je dosegla rekordno nisku vrijednost nakon što je američki predsjednik Donald Tramp, pokrenuo "ekonomski rat" sa Turskom uvođenjem većih carina na turski čelik i aluminijum.

Erdogan, koji je pad lire opisao kao rezultat "zavjere" prije nego "ekonomske posljedice", je kazao da je širenje lažnih vijesti o ekonomiji izdaja, a da su posljednje aktivnosti SAD bile "nož u leđa".

Erdogan je danas takođe izjavio da je njegova zemlja pod ekonomskom "opsadom" koja nije povezana s ekonomskim pokazateljima.

U obraćanju turskim ambasadorima u Ankari, Erdogan je naveo da će Turska prevazići, kako je rekao, "napad" na svoju ekonomiju, prenosi Asošiejted pres.

Turska je prošle nedjelje zapala u finansijsku krizu pošto je vrijednost lire potonula usled zabrinutosti zbog vladinih ekonomskih politika i tenzija u odnosima sa SAD.

Erdogan je danas insistirao da je turska ekonomija i dalje jaka i da će vrednost lire uskoro biti "na najoptimalnijem nivou".

Očigledno aludirajući na SAD, on je kazao da "siledžije u globalnom sistemu ne mogu grubo i besramno" da prisvoje tursku imovinu koja je "plaćena krvlju".

Erdogan je dodao da se na društvenim mrežama sprovodi "ekonomski teror" i da će "izdajnici" biti kažnjeni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopštilo je ranije danas da je pokrenulo istragu o 346 naloga na društvenim mrežama čiji je sadržaj navodno doprinio padu turske lire.

Pošto je potonula prethodne nedjelje, vrijednost lire danas je pala za dodatnih sedam odsto, pošto mjere centralne banke nisu uspjele da obnove povjerenje investitora, navodi AP.

Lira je sinoć dostigla rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar - 7,23 lire za jedan dolar, pošto Erdogan u nizu obraćanja pretodnih dana nije nagovijestio da je spreman da popusti u sporu sa SAD.

Tenzije u odnosima Vašingtona i Ankare su eskalirale zbog slučaja američkog sveštenika Endrua Bransona uhapšenog u Turskoj, ali njima doprinose i druga neslaganja. To su, između ostalog, hapšenje tri osobe zaposlene u američkom konzulatu u Istanbulu, zahtjev Turske da SAD isporuče islamskog propovjednika Fetulaha Gulena kog Ankara optužuje za organizaciju puča 2016. godine. To su i vojne aktivnosti Turske na sjeveru Sirije i namjera Ankare da od Rusije kupi raketni sistem S-400.

Predsjednik SAD Donald Tramp u petak je naložio da carine na uvoz iz Turske budu udvostručene - za uvoz čelika sa 25 na 50 odsto, a za uvoz aluminijuma sa 10 na 20 odsto.

Bonus video: