Ukrajina: Više od 50.000 demonstranata u centru Kijeva

"Naši njemački partneri su pružili podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu", kazao je Jacenjuk
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2014. 14:59h

Više od 50.000 opozicionih demonstranata okupilo se u centru Kijeva, mjesta na kojem se od početka najteže krize u nezavisnoj Ukrajini redovno okupljaju demonstranti.

Glavni opozicioni lideri Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk su se po povratku iz Minhena gdje su učestvovali na Konferenciji o bezbjednosti i dobili snažnu podršku Zapada pojavili pred demonstrantima koji su ih pozdravili uzvicima odobravanja i aplauzima, prenosi agencija AFP.

Ovo je prvi veći protest u posljednjih deset dana, a cilj je svrgavanje sa vlasti predsjednika Viktora Janukoviča koji je odbio približavanje Europskoj uniji okrenuvši se Rusiji.

Među prvim govornicima na pozornicu je izašao bivši ministar unutrašnjih poslova u vladi Julije Timošenko, Jurij Lucenko.

On je osudio "novi pokušaj ruske kolonizacije Ukrajine" i kazao kako Putin ima ogroman uticaj na Janukoviča.

Građane je pozvao na osnivanje jedinica za samoodbranu širom zemlje.

"To će biti najbolje garancija protiv krvoprolića. Ništa nije gotovo, ali još ništa nije ni postignuto", kazao je Lucenko.

Janukovič se vraća sa bolovanja

Janukovič se vraća u ponedjeljak na posao poslije kratkog bolovanja, saopšteno je na njegovom sajtu.

Prethodno saopštenje od 30. januara, da on odlazi na bolovanje zbog akutne respiratorne bolesti pobudilo je u javnosti bojazni da se on sklanja iz akcije radi priprema za uvođenje vanrednog stanja u zemlji.

Galerija

Bonus video: