Vojna obuka za sveštenike u oružanim snagama Rusije

Pravoslavni sveštenici će pohađati jednomjesečni kurs koji će obuhvatati vojnu istoriju i ratne taktike, kao i pravila vojne službe
54 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 11:35h

Grupa ruskih vojnih sveštenika biće upućena na vojnu obuku na univerzitetu Ministarstva odbrane u Moskvi, prenosi ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na ruske vojne izvore. Pravoslavni sveštenici će pohađati jednomjesečni kurs koji će obuhvatati vojnu istoriju i ratne taktike, vojna pravila ruskih oružanih snaga, kao i načine davanja psihološke i emocionalne podrške ruskim trupama, navodi se u saopštenju ruske Centralne vojne oblasti.

Kada će početi obuka za vojne sveštenike nije precizirano. Broj sveštenika u ruskim oružanim snagama tokom posljednje dvije godine porastao na više od 80, navodi se da je vojna obuka namijenjena sveštenicima dio projekta ponovnog uspostavljanja vojnog sveštenstva u punom obimu u kojem je ono postojalo od 18. vijeka do početka sovjetske ere (1917. godine).

Plan za obnovu vojnog sveštenstva objavio je 2009. godine tadasnji predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev. Grupa ruskih sveštenika-padobranaca marta ove godine skočila je iz transportnog aviona, noseći veliku prenosivu crkvu koju su postavili na polje nakon što su sletijeli u blizini grada Rjazana, oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve. Neimenovani zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane objasnio je da su sveštenici izveli padobranske skokove kako bi "pojačali moral mladih boraca".

Prenosne crkve (Foto:johnsanidopoulos.com)

Sveštenici-padobranci

Rusko ratno vazduhoplovstvo osmislilo je mobilne hramove koje opslužuju pripadnici nove jedinice, sastavljene od sveštenika-padobranaca. Riječ je o crkvi na sklapanje koja se zajedno sa sveštenikom spušta padobranom kako bi vojnici mogli da prate službu ma gde se nalazili. Neobični hram je opremljen svim što je potrebno: malom kupolom, krstovima, ikonostasom i zvonima.

Galerija

Bonus video: