Francuzi bijesni zbog hapšenja juvelira koji je ubio lopova

Tužilac je protiv Tirka podigao optužnicu za ubistvo iz nehata, smatrajući da mu život nije bio u opasnosti
64 pregleda 0 komentar(a)
zlatara, Foto: Shutterstock
zlatara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2013. 12:44h

Raste gnijev francuske javnosti poslije odluke tuzzilaca da podignu optužnicu za ubistvo iz nehata protiv vlasnika zlatarske radnje koji je u Nici pucao na lopova u bjekstvu i ubio ga.

Stefan Tirk (67) u srijedu je sa dva pucnja u leđa ubio jednog od dvojice pljačkaša njegove radnje dok su bježali na motoru. Njih dvojica su ukrali nakit pošto su prethodno Tirka šutirali i udarali pesnicama i tražili mu da otvori sef.

Drugi kradljivac je još u bjekstvu.

Tužilac je protiv Tirka podigao optužnicu za ubistvo iz nehata, smatrajući da mu život nije bio u opasnosti i da nije trebalo da uzme oružje za koje nije imao dozvolu. Juče se na glavnom trgu u Nici okupilo više stotina ljudi u znak podrške juveliru koji se nalazi u kućnom pritvoru i nosi elektronsku narukvicu.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Vals danas je dossao u posjetu Nici, dan poslije protesta, da ohrabri prodavce nakita da ih vlada i dalje podržava. Sestra devetnaestogodišnjaka koji je ubijen rekla je da ga je Tirk ubio s leđa i da zaslužuje da ide u zatvor.

Posljednjih mjeseci desilo se više pljački radnji sa nakitom ili satovima na jugu Francuske.

Jedan oružani pljačkaš je u julu u Kanu odnio nakit vrijedan 102 miliona eura.

Bonus video: