Slovenački parlament ostao bez predsjednika

Slovenački parlament danas je ostao bez predsjednika, jer ga je Gregor Virant i službeno obavijestio da se odriče te dužnosti i ponovo postaje običan poslanik
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 19:31h

Do daljnjega će slovenački parlament, u skladu s poslovnikom, voditi najstariji poslanik, a to je Jakob Presečnik, zastupnik Slovenačke narodne stranke.

Dosadašnj predsjednik, Gregor Virant, je poslanicima danas ponovio da je ostavku dao zbog toga jer predsjednik vlade Janez Janša zbog korupcijske afere ne želi da podnese ostavku, na što su ga uz Virantovu Građansku listu (GL), pozvala još dva koaliciona partnera u vladi, Slovenačka narodna stranka (SLS) i Demokratska stranka penzionera (DESUS).

Predsjednik DESUS-a Karl Erjavec, koji krajem idućeg mjeseca namjerava da podnese ostavku na svoj položaj ministra spoljnjih poslova, danas je o rješavanju sve dublje političke krize razgovarao s Alenkom Bratušek koja je preuzela mjesto predsjedanice opozicione stranke Pozitivna Slovenija (PS) umjesto ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Karl Erjavec je nakon sastanka s Bratušekovom rekao da je bilo razgovora o mogućnosti stvaranja nove većine u parlamentu koja bi predložila nekoga drugog za mandatara tehničke vlade umjesto Janše, ali da situacija još nije jasna i da bi moguća tehnička vlada bila privremeno rješenje nakon kojega bi vjerovatno ipak bili potrebni prijevremeni izbori. Erjavec je najavio da će se razgovori stranaka koje se za takvu mogućnost zalažu nastaviti i idućih dana.

Novog predsjednika parlamenta koji će naslijediti Viranta po zakonu može predložiti grupa od najmanje 10 poslanika, a pri glasanju mora dobiti natpolovičnu većinu glasova. Obično je nakon svakih izbora izbor predsjednika parlamenta signal koji pokazuje koje će se stranke povezati u koaliciju i formirati vladu.

Janša i dalje protiv prijevremenih izbora

Slovenački premijer Janez Janša smatra da bi u slučaju ostavke vlade i raspisivanja prijevremenih izbora kroz šest mjeseci vlada snosila odgovornost za slabije prilike od današnjih.

Premijer je večeras, odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu o gubitku povjerenja nakon izvještaja antikorupcijske komisije, odgovorio da je uz takav sastav komisije o tom pitanju teško govoriti.

Janša smatra da kod pitanja vlade postoje "dva produktivna puta" - konstruktivno nepovjerenje u parlamentu nakon čega bi bila formirana nova vlada koja bi nastavila započeti posao ili dogovor o prijevremenim izborima.

"Mislim da smo svi svjesni da prijevremeni izbori mogu dati sličan rezultat u smislu stabilnosti ili nestabilnosti, kao što se to desilo više puta, i da bez promjene izbornog sistema izlažemo ovu državu rizicima i to bez razloga", rekao je Janša poslanicima.

Izvještaj antikorupcijske komisije, koji je objavljen u januaru, optužuje premijera Janšu za neprijavljivanje ukupne imovine i korupciju, zbog čega javnost traži njegovu ostavku. Premijer odbija da podnese ostavku, a njegova vlada je izgubila većinu u parlamnetu pošto je Građanska lista izašla iz vladajuće koalicije koju čini pet stranaka.

Galerija

Bonus video: