Patrijarh Kiril: Usvjajate rusku djecu

U Rusiji je više od 650.000 siročadi, uključujući djecu koju su napustili roditelji i koja su oduzeta roditeljima zbog neodgovarajućeg staranja
0 komentar(a)
Patrijarh Kiril, Foto: RIA
Patrijarh Kiril, Foto: RIA
Ažurirano: 07.01.2013. 09:23h

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril pozvao je u ponoćnoj božićnoj besjedi ruske vjernike da usvajaju djecu, nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se Amerikancima zabranjuje usvajanje ruske djece.

" Vrlo je važno da naš narod usvaja siročad u svoje porodice, s radošću i posebnom zahvalnošću Bogu, dajući im ne samo utočište i vaspitanje, nego i svoju ljubav, poručio je ruski patrijarh Kiril.

Zabrana usvajanja ruske djece od strane američkih porodica dio je zakona izglasanog u ruskom paralamentu kao odgovor na listu Magnickog kojom se zabranjuje ulazak u SAD ruskim čelnicima umiješanim u smrt advokata Sergeja Magnickog ili druga kršenja ljudskih prava.

Kritičari ruskog zakonodavstva upozoravaju da je tamošnji sistem zbrinjavanja siročadi loš i da će novi zakon to još više pogoršati. Putina prozivaju što dobrobit djece korisiti za politička manevrisanja, smanjujući njihove šanse za pronalaženje porodice koja bi ih usvojila.

Prema procjeni Rojtera, broj usvojene djece u ruskim porodicama je skroman. U 2011. ruske porodice su usvojile oko 7.400 djece, dok je na usvajanje van Rusije otišlo oko 3.400 ruske djece, od čega je njih oko 1.000 usvojeno od strane američkih porodica.

Prilikom potpisivanja zakona Putin je poslanicima Dume ponovio argumente da su američki usvojitelji, koji su bili optuženi za zlostavljanje usvojene ruske djece, tretirani blago na američkim sudovima.

Ruski predsjednik takođe je potpisao odluku kojom bi se trebala poboljšati briga o ruskoj siročadi i pozvao na patriotizam, sugerišući svojim sunarodnicima da imaju obavezu da brinu o ugroženoj ruskoj djeci.

SAD je izrazio duboko žaljenje zbog spornog zakona, optuživši Moskvu da je donijela političku odluku protiv Vašingtona.

Patrijarh Kiril je potkrjepljujući svoju poruku vjerskim elementima rekao da Gospodin govori sljedbenicima da ako žele doći do Kraljevstva božjeg moraju pomagati ljudima u nevolji, najprije invalidima, starijima i djeci.

"Kao što smo proslavili Božić, želim da apelujem: ako možete učiniti ovaj važan korak u životu usmjeren ka usvajanju djece i pomaganju siročadi učinite taj korak", poručio je Kiril dodajući da u Rusiji ne bi trebalo da bude siročadi.

U Rusiji je više od 650.000 siročadi, uključujući djecu koju su napustili roditelji i koja su oduzeta roditeljima zbog neodgovarajućeg staranja. Od tog broja, prema podacima ruskih vlasti, njih 110.000 živi u državnim ustanovama.

Kirilovu ponoćnu misu u moskovskoj crkvi Hrista Spasitelja prenosila je državna televizija.

Bonus video: