Ispunio se san bjeloruskih opozicionara: Vjenčali se u zatvoru

Dvije godine su pokušavali da ozvaniče vezu, ali su njihove molbe jedna za drugom odbijane. Burme su konačno razmijenili 26. decembra
60 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2012. 09:28h

Jedna od nejvećih želja Zmistera Daškeviča ispunila se ove sedmice kada je ovaj opozicioni aktivista končano uspio da oženi svoju dugogodišnju djevojku, aktivistkinju Anastasju Nastu Palažanku – ali u jednom zatvoru u Bjelorusiji.

Dvije godine su pokušavali da ozvaniče vezu, ali su njihove molbe jedna za drugom odbijane. Burme su konačno razmijenili 26. decembra.

„Bez problema su mi pečatirali pasoš. Zatim sam u pratnji matičara otišla u zatvor Grodna, gdje su me odveli u takozvanu sobu za rekreaciju“, rekla je Palažanka za Radio Slobodna Evropa. „Uveli su Daškeviča pet minuta kasnije. Bio je presretan – ni on ¸nije vjerovao da će se to konačno desiti. Prva stvar koju mi je rekao je: 'Ovo se ne dešava'“.

Osoblje ovog dobro čuvanog zatvora dalo je mladencima „slobodno“ 10 minuta prije nego što su Daškeviča vratili u njegovu ćeliju.

Dačkevič i Palažanka nisu se prije toga nisu vidjeli još od decembra 2010.

Daškevič, lider opozicionog omladinskog pokreta Mladi front, osuđen je na dvije godine zatvora zbog huliganizma uoči uličnih protesta nakon sporne pobjede Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima.

Izbor Lukašenka izazvao je masovne ulične proteste koji su doveli do hapšenja gotovo 700 osoba i, kasnije, osuđivanja na zatvorske kazne na desetine demonstranata.

Ovaj 31-godišnji lider uhapšen je 18. decembra 2010. u Minsku jer je navodno pretukao dvojicu prolaznika. Daškevič je na suđenju rekao da su tu „provokaciju“ orkestrirale vlasti i optužio svoje navodne žrtve za davanje lažnih iskaza. Odbio je da traži pomilovanje od Lukašenka.

U avgustu ove godine, jedan sud proglasio je Daškeviča krivim za nepoštovanje zatvorskih pravila i zbog toga mu je zatvorska kazna produžena do avgusta.

Međunarodna zajednica snažno je osudila Lukašenkov režim zbog zatvaranja Daškeviča. Amnesti intenešnl (AI) proglasio je Daškeviča „zatvorenikom savjesti“.

Daškevičev bračni status mu, ipak, ne daje pravo na još jedan susret sa svojom suprugom. Prije nego što mu istekne zatvorska kazna, mladenci, međutim, imaju pravo na jedan dvosatni razgovor odvojeni staklenom pregradom.

Uprkos ozbiljnom okruženju, par je bio veoma raspoložen za vrijeme kratke ceremonije sklapanja braka u Grodnom.

„Naši svjedoci bili su ljudi zaposleni u zatvoru“, rekla je Palažanka. „Daškevič se šalio da su nam oni sada kao rodbina, što je izazvalo smijeh prisutnih“.

Palažanka, koja je i sama provela dva mjeseca iza rešetaka, rekla je da je uzela suprugovo prezime i da je sada zvanično „gospođa Daškevič“.

„Prije ovoga, vlasti su morale da se obračunavaju samo sa jednim Daškevičem“, poručila je 22-godišnja mlada, „ali sada ih ima dvoje“.

Lukašenko: Nemamo uslova za diktaturu

Tvrodlinijaški Aleksandar Lukašenko nedavno je negirao da u njegovoj izolovanoj zemlji vlada diktatura, naglasivši da za to ima premalo uslova.

„Oni poručuju da kod nas nema demokratije, da je na čelu države posljednji evropski diktator“, rekao je u televizijskom obraćanju. „Ali imamo previše problema da bismo imali diktaturu... Nemamo izvora da bismo diktirali bilo kome bilo šta“.

Zatim je svog glavnog neprijatelja, Sjedinjene Države, optužio za diktaturu. „SAD imaju moćnu privredu, monetarne instrumente i nuklearno oružje. Oni su ti koji diktiraju širom svijeta“, rekao je Lukašenko, koji je na čelu Bjelorusije od 1994.

Rojters podsjeća da je 2005, tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs nazvala Bjelorusiju „posljednjom pravom diktaturom u srcu Evrope“. Lukašenko je u martu čak poručio da je „bolje biti diktator nego gej“.

Galerija

Bonus video: