Evropski komesar za zdravstvo podnio ostavku

Evropski komesar za zdravstvo Džon Dali podnio je ostavku zbog sumnji da je umiješan u korupciju. Istraga tvrdi da nema neposredne umiješanosti komesara u korupciju, ali da je znao šta se događa
53 pregleda 3 komentar(a)
Džon dali, Foto: Rojters
Džon dali, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.10.2012. 08:11h

Komesar Evropske unije za zdravstvo Džon Dali podnio je ostavku zbog tvrdnje o korupciji u vezi s propisima o duvanu, iako negira krivicu.

Džon Dali (64), bivši ministar s Malte, podnio je ostavku pošto je služba EU za suzbijanje prevare (OLAF) utvrdila da je on znao za pokušaj korupcije povodom novog propisa o švedskom duvanskom proizvodu nazvanom "snus".

Evropska komisija je saopštila da je Dali "kategorički odbacio nalaze", ali je odlučio da podnese ostavku da bi bolje branio svoj ugled i ugled izvršne vlasti EU.

Evropska komisija je saopštila da služba OLAF "nije našla konačan dokaz" o neposrednoj umiješanosti Dalija, ali da smatra da je "on znao za događaje".

Evropska komisija je saopštila da je Dali "kategorički odbacio nalaze", ali je odlučio da podnese ostavku da bi bolje branio svoj ugled i ugled izvršne vlasti EU.

Služba OLAF je poslala izveštaj Evropskoj komisiji pošto je istražila prijavu proizvođača duvana "Svidiš meč". Komisija kaže da je jedan malteški privrednik pokušao da iskoristi poznanstvo s komesarom Dalijem da bi izdejstvovao povoljno rješenje za "snus" i da bi zauzvrat dobio novac od firme "Svidiš meč".

"'Svidiš meč' smatra da je ovaj slučaj veoma ozbiljan", saopštila je ta kompanija. "Slučaj je smjesta prijavljen Evropskoj komisiji, a izvještaj Službe za suzbijanje prevare je potvrdio da je prijava bila osnovana".

Služba OLAF tvrdi da je Dali znao za pokušaj prevare. Izvještaj te službe sada ide državnom tužiocu Malte.

Premijer Malte Lorens Gonzi je najavio da će nominovati novog komesara umjesto Dalija.

Prije dvanaest godina, cijela Evropska komisija je podnijela ostavku pošto je odbor za istragu ukazao na razmjenu usluga i finansijske nepravilnosti u njenim redovima.

"Uprkos naporima posljednjih nekoliko godina da se očisti, prodaja uticaja i lične veze i dalje mogu biti odlika lobiranja u EU", rekla je Jana Mitermajer, šefica kancelarije Transparensi internešnela za EU.

"Ako je tako, službe EU moraju mnogo ozbiljnije preduzeti mjere protiv korupcije".

Bonus video: