Članice Pusi rajota ne ostaju u pritvoru, idu u kažnjeničku koloniju

Sud je 10. oktobra oslobodio jednu od članica "Pusi rajota" Jekaterinu Samucevič (30)
1 komentar(a)
Pusi rajot, Foto: Pusi rajot
Pusi rajot, Foto: Pusi rajot
Ažurirano: 16.10.2012. 10:19h

Sud u Moskvi odbacio je molbu dvije članice ruskog benda "Pusi rajot" da ostanu u pritvoru, one će ostatak kazne odslužiti u udaljenoj kažnjeničkoj koloniji, gdje su uslovi mnogo oštriji.

Nadežda Tolokonjikova (22) i Marija Aljohina (24) osuđene su na po dvije godine zatvora zbog upada u Hram Hrista Spasitelja u Moskvi kao znak protesta protiv Vladimira Putina. Osuđene su prema optužbama za huliganstvo motivisano vjerskom mržnjom.

Njihov upad u crkvu 21. februara, kada su od Bogorodice zatražile da "otjera Putina", šokirao je mnoge vjernike i izazvao osude Ruske pravoslavne crkve.

"Mnogo je zabrinutosti po pitanju njihovog boravka u kažnjeničkoj koloniji"

Sud je 10. oktobra oslobodio jednu od članica "Pusi rajota" Jekaterinu Samucevič (30).

Zabinutost za zdravlje i bezbjednost

Tolokonjikova i Aljohina imaju malu djecu i njihovi advokati navode da bi njihovo prebacivanje u koloniju izvan Moskve dodatno zakomplikovalo kontakte sa porodicama.

Prema ruskom zakonu, samo osuđenici na zatvorske kazne manje od šest mjeseci mogu da služe svoje kazne u pritvorskim centrima

"Mnogo je zabrinutosti po pitanju njihovog boravka u kažnjeničkoj koloniji, za bezbjednost i zdravlje. Baraka za 150 osoba nije isto što i ćelija za četvoro", rekao je njihov advokat Mark Fejgin.

Najbliža kažnjenička kolonija udaljena je oko stotinu kilometara od Moskve.

Prema ruskom zakonu, samo osuđenici na zatvorske kazne manje od šest mjeseci mogu da služe svoje kazne u pritvorskim centrima. U zakonu su predviđeni i izuzeci za zatvorenike, koji posjeduju znanje neophodno za te centre.

Uslovi u ruskim zatvorima uglavnom su loši.

Bonus video: