Francuzi protiv američkih vina s oznakom "šato"

Za SAD je izvoz vina na evropsko tržište od velikog značaja, jer Evropljani piju 57 odsto vina proizvedenog u svijetu
0 komentar(a)
Šato vino, Foto: Rojters
Šato vino, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.09.2012. 18:00h

Piti vino iz Bordoa sa oznakom "šato", odnosno vinarije iz koje potiče, potpuno je francuski, kao što je i "potegnuti" burbon iz Kentakija američki, ali sada SAD žele da prodaju neka od svojih vina u EU pod oznakom "šato" za Francuze je svetogrđe.

Bez obzira da li se radi o prevari, lažnom predstavljanju ili nečem drugom, vinari iz Bordoa su bijesni. "Ono što je ovdje dovedeno u pitanje je poštovanje tradicije i kvaliteta", rekao je za agenciju AP Loran Gapen iz šato (zamka) Lavij, koji je i predsjednik Federacije velikih vinara Bordoa.

Za američke vinare, dodaje AP, pitanje je kako prodati što više vina na njihovom najvećem izvoznom tržištu, i za njih u doba 21. vijeka i globalizacije istorija i restriktivni izrazi ne igraju nikakvu ulogu.

"Ljudi koriste riječi na različite načine", rekao je za AP službenik VajnAmerika (WineAmerica), Keri Grin, koji se ne slaže sa zahtjevom da na flašama američkog vina ne smije da piše "šato".

Francuzi, s druge strane, smatraju da je u pitanju njihova više stotina godina stara umjetnost proizvodnje vina. Oni su zabrinuti da će ona malo izgubiti svoj smisao ako svakom proizvođaču vina bude dozvoljeno da na flaše lijepi "šato" etiketu.

Stručnjaci EU iz više zemalja članica odlučiće sjutra da li bi trebalo da se dozvoli ili zabrani Amerikancima da na vina stavljaju oznaku "šato".

Za SAD je izvoz vina na evropsko tržište od velikog značaja, jer Evropljani piju 57 odsto vina proizvedenog u svijetu.

SAD su prošle godine izvezle 34 odsto vina u EU, u vrijednosti od 478 miliona dolara. S druge strane, EU je prošle godine izvezla u SAD vina u vrijednosti od 2,86 milijardi dolara, a tome su naročito doprinijela vina sa oznakom "šato", koja se stavlja na najbolja vina.

Bonus video: