Holivudske zvijezde vratile turiste u Grčku

Zbog velikog broja rezervacija u proteklih nekoliko sedmica, stručnjaci očekuju da broj pristiglih turista bude sličan onom iz najboljih godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2012. 15:00h

Uz malu pomoć holvudskih zvijezda i - da, upravo - njemačkih političara, Grčka se vratila na turističku mapu svijeta – što predstavlja neočekivan stimulans za njenu ekonomiju, koji je iznenadio i same zvaničnike.

Robert de Niro i Džon Travolta uslikani su prije nekoliko dana kako u Akropoljskom muzeju u Atini uživaju u jednoj postavci iz petog vijeka prije nove ere. Tom Henks se kupao na kikladskom ostrvu Antiparos, a Itan Houk odmarao na Kosta Navarinu - glavnom ljetovalištu na Peloponezu.

Ukoliko su iz grčkog Ministarstva turizma tražili potvrdu najbolje turističke destinacije, dobili su je: filmske zvijezde Bred Pit i Anđelina Džoli su u pomenutom ljetovalištu iznajmili vilu, gdje provode ljeto sa svoje šestoro djece.

Obični turisti koji su možda odustali od ljetovanja u Grčkoj kada se činilo da ova prezadužena zemlja klizi u ekonomski ambis, sada – dva mjeseca kasnije - mijenjaju mišljenje.

Zbog velikog broja rezervacija u proteklih nekoliko sedmica, stručnjaci očekuju da broj pristiglih turista bude sličan onom iz najboljih godina – i da do kraja 2012. dostigne 16 miliona.

Do kraja godine 16 miliona turista

„Brojke su se oporavile. Uprkos činjenici da smo dobili mnogo negativnog publiciteta, ljudi su napravili rezervacije i sada se čini realno da ćemo imati 16 miliona posjetilaca, ako ne i više“, rekao je za „Gardijan“ Andreas Andreadis, čelnik Udruženja turističkih preduzetnika Grčke (SETE). Priznavši da je zatečen brojkama, Andreadis takođe prognozira da će Grčka prihodovati oko 32 milijarde eura – što odgovara 16,5 odsto grčke ekonomije. Svaka peta osoba u Grčkoj zaposlena je u sektoru turizma, više nego u bilo kojoj drugoj industriji.

U Atini, gradu koji je najgore pogođen krizom, hoteli se za vrijeme tradicionalnih ljetnjih odmora odjednom prepuni. Kapaciteti hotela „Hilton“ su u junu i julu bio gotovo u potpunosti popunjeni, nakon što su turisti razgrabili specijalne ponude koje uključuju vikende sa besplatnim posjetama velikom broju atinskih muzeja. „Optizam se definitivno vraća. Zaista se nadamo da će se ovaj pozitivni trend nastaviti“, kazala je za britanski list menadžerka za komunikacije Tina Toribaba. „Atina zalužuje da bude otkrivena. Ima toliko toga da ponudi“.

Na vrhuncu ekonomske drame u Grčkoj, nakon neuvjerljivih parlamentarnih izbora u maju, otkazivalo se i do 50.000 rezervacija – što je polovina broja rezervacija koje se u to doba godine obično sklope na dnevnoj bazi.

Trend otkazivanja predvodili su Njemci, koji su strahovali da će biti smatrani izvorom pritiska na Atinu da primijeni oštre mjere štednje u zamjenu za paket spasa EU i MMF-a. Do kraja mjeseca, njemačka naklonost prema Grčkoj smanjila se za više od 30 odsto – što potez bez presedana za jednu zemlju čiji su glavni posjetioci Njemci.

Turističke organizacije su se žalile da njemački turisti ne dolaze jer strahju da će biti napadnuti – ili da će im „kelneri pljuvati u hranu“ – nakon nasilnih uličnih protesta tokom kojih je u jednom trenutku ispred zgrade parlamenta u Atini zapaljena njemačka zastava.

Njemački poslanici na grčkim plažama

„Međutim“, ističe Anderadis, „doznali bismo da se desio ijedan takav slučaj. Dokazali smo da je ideja da Njemaci nisu dobrodošli pogrešna, jer se vijesti brzo šire. Od sadašnjih 30 odsto, očekujemo da pad do kraja godine bude smanjen na oko 10 odsto“.

Da ironija bude veća, upravo su njemački političari predvodili povratak u ovu zemlju. Premda kancelarka Angela Merkel nije među njima, lokalni mediji oduševljeno navode imena njemačkih poslanika koji su za svoje ljetnje odmore odabrali suncem okupane grčke plaže i ostrva u Jonskom, Egejskom i Sredozemnom moru.

S obzirom da predstavlja motor grčke ekonomije, postoji nada da će turistički sektor pružiti barem polovinu novih radnih mjesta koja bi trebalo da budu otvorena do 2021.

„Raste broj posjetilaca iz Rusije, istočne Evrope, Turske, Izraela i Bliskog istoka“, pohvalio se Andreadis. „Velika sposobnost oporavka sektora ove godine pokazuje potencijal grčkog turizma i koliko toga mora da se uradi da bi se grčka ekonomija izvukla iz recesije i ponovo usmjerila na rast“.

Bonus video: