Montijev odlazak, Berluskonijev povratak

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni želi da ponovo bude na toj funkciji i priprema kandidaturu za izbore naredne godine
3 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 17:33h

Italijanski premijer Mario Monti ne želi da se ponovo kandiduje za mjesto premijera kad mu istekne mandat.

Monti, bivši profesor ekonomije izabran prošlog novembra da vodi italijansku vladu u jeku finansijske krize, rekao je da nikad nije razmišljao da ostane na sadašnjem položaju poslije izbora zakazanih za proljeće 2013. godine.

U jučerašnjem obraćanju poslije sastanka ministara finansija EU u Briselu, Monti je rekao je da će ostati aktivan kao senator do kraja života.

Berluskoni bi natrag u premijersku fotelju

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni želi da ponovo bude na toj funkciji i priprema kandidaturu za izbore naredne godine.

To je javio Frans pres, prenoseći napise u italijanskoj štampi, koje je delimično potvrdio čelnik Berluskonijeve partije Narod slobode (Popolo della Liberta, PDL).

Izvještava se da je Berluskoni svoju odluku zasnovao na istraživanjima javnog mnjenja, po čijim rezultatima njegova partija može da osvoji do 30% s njim na čelu, umjesto sa trenutnim partijskim liderom Anđelinom Alfanom

"Odluka je donijeta: Berluskoni će se još jednom kandidovati za funkciju premijera", navodi agencija, prenoseći izjave izvora, nakon što je aktuelni predsjednik italijanske vlade Mario Monti ponovio da će se povući 2013. godine.

Izvještava se da je Berluskoni svoju odluku zasnovao na istraživanjima javnog mnjenja, po čijim rezultatima PDL može da osvoji do 30 odsto s njim na čelu, umjesto sa trenutnim partijskim liderom, nekadašnjim ministrom pravde Anđelinom Alfanom.

Zamoljen da prokomentariše pisanje štampe, Alfano je rekao da pokret koji podržava bivšeg premijera raste i da postoji "ogromna podrška za ponovnu Berluskonijevu kandidaturu".

"Mnogi traže od njega da to učini, a ja sam jedan od njih... Mislim da će na kraju odlučiti da se vrati", dodao je lider PDL.

Prema pisanju štampe, PDL bez Berluskonija bi osvojio tek 10 odsto, a oko 18 odsto ukoliko bi Alfano odlučio da se kandiduje za premijera, a Berluskoni ga podrži kao čelnik partije.

Ako se, međutim, Berluskoni kandiduje za premijera uz Alfana i tim mladih političara, mogao bi dobiti do 30 odsto, navodi se u izvještajima koje prenosi AFP. Izbori treba da se održe aprila 2013. godine, kada će Berluskoni imati 76 godina.

Tehnokrata najavio da odlazi sa premijerske pozicije i da (doživotno) zadržava onu senatorsku: Monti

Kad se povukao novembra 2011., nagovijestio je da će Alfano preuzeti vođstvo u partiji, ali je PDL pretrpio gubitke na lokalnim izborima ranije ove godine.

Američka agencija podsjeća da se Berluskoniju sudi pod optužbama da je plaćao seks sa maloljetnom marokanskom prostitutkom i koristio svoju funkciju kako bi to prikrio.

Galerija

Bonus video: