Oland se sastaje sa Merkelovom 15. maja

Novi francuski predsjednik Oland će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u utorak, 15. maja poslije podne u Berlinu, neposredno nakon što preuzme predsjedničku dužnost, objavio je AFP, pozivajući se na nekoliko izvora.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 17:53h

Nakon što u utorak obavi primopredaju dužnosti s dosadašnjim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem, Oland bi istog dana, poslije podne, trebalo da doputuje u Berlin, gdje će s Angelom Merkel učestvovati na radnoj večeri, poslije koje je predviđena konferencija za novinare.

Fransoa Oland želi ponovo da otvori pregovore o evropskom paktu budžetske discipline kako bi on bio dopunjen mjerama za privredni rast.

Njemačka kancelarka se protivi bilo kakvim novim pregovorima o budžetskom sporazumu i podsticanju privrednog rasta povećanjem javne potrošnje.

Merkel je u četvrtak ocijenila da je veoma važno da svi prihvate ideju da će "izlazak iz krize biti dug proces" tokom kojega se treba uhvatiti u koštac sa strukturnim problemima nekih evropskih zemalja kao što su "katastrofalna zaduženost" i "nedovoljna konkurentnost".

Prema diplomatskim najavama, Oland će se 18. maja u Bijeloj kući sastati s američkim predsjednikom Barakom Obamom uoči samita G8 u Kamp Dejvidu.

Bonus video: