Teror u Tuluzu: Ubio četvoro ljudi, djetetu pucao u glavu iz blizine

Francuski ministar unutrašnjih poslova odmah je naredio pojačano obezbjeđenje svih jevrejskih škola u zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 20:10h

Nepoznati napadač otvorio je vatru ispred jedne jevrejske škole u Tuluzu i tom prilikom su stradale četiri osobe, među kojima troje djece, nekoliko dana nakon što su trojica vojnika ubijena u sličnoj pucnjavi u istoj oblasti na jugozapadu Francuske.

„Vidio sam dvoje poginulih ispred škole, jednu odraslu osobu i jedno dijete... Unutra su bila tijela dvoje malo djece – horor slika“, izjavio je za radio RTL jedan roditelj, koji je tražio svog sina među grupama izbezumljenih roditelja i djece u školi „Ozar-Atora“.

„Došao je na motoru, sišao i ispalio metak u vazduh... Zatim je izvadio drugi pištolj i počeo da puca na svakoga, na djecu. Pratio nas je u školu“, izjavio je za Rojters Baruk, Jevrej koji živi u blizini.

Snimci sa kamera za nadzor pokazali su da je jednom djetetu pucao iz blizine u glavu, kazao je regionalni šef Predstavničkog savjeta jevrejskih institucija u Francuskoj (CRIF) Nikola Žarden.

Napadač je ubio 30-godišnjeg nastavnika hebrejskog jezika, njegovo dvoje djece starosti tri i šest godina, i još jedno dijete, kazao je tužilac grada Tuluz Mišel Vale. Jedan 17-godišnjak je povrijeđen, navodi Rojters.

Tri vojnika, jedan karipskog dva muslimanskog porijekla, takođe su ubijena u dva odvojena napada iz vozila u pokretu, o čemu je tužilaštvo je otvorilo anti-terorističke istrage, premda nije jasno da li je motiv političke prirode ili „čisto“ rasistički.

Predsjednik Nikola Sarkozi i Fransoa Oland, socijalista i njegov glavni protivkandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, brzo su došli na mjesto nesreće.

„Varvarstvo, divljaštvo i okrutnost ne mogu da pobijede, mržnja ne može da pobijedi. Republika je mnogo snažnija od svega ovoga“, poručio je Sarkozi, koga je zabrinula sličnost između tri napada.

„Ne znamo ko je ubica i koja je konkretna veza sa dramom koja je pogodila vojnu zajednicu“, izjavio je Sarkozi po dolasku u Tuluz. „Sve mora biti učinjeno kako bi ubica bio zaustavljen i platio za svoje zločine“.

Tužilac je potvrdio da je vatreno oružje istog kalibra korištreno u napadu kao i prilikom ubistva trojice vojnika. On nije mogao da kaže je li pucano iz istog oružja.

Policija je napravila kordon oko škole, a portparol ministarstva unutrašnjih poslova kazao je da su mjere bezbjednosti pojačane u svim drugim jevrejskim školama u zemlji. Francuska zajednica Jevreja je najveća u Evropi i broji više od 600.000 članova.

Otac koji je tražio svog sina izrazio je nevjericu: „Kako mogu napasti nešto sveto kao što je škola, napasti djecu koja su vioka svega 60 santimetara“, rekao je radiju RTL.

Telegrami saučešća stigli su iz svih djelova Evrope, a predstavnici jevrejske zajednice u Francuskoj izrazili su solidarnost.

„Kompletna jevrejska zajednica je u žalosti“, kazao je rabin Moše Levin, portparol velikog rabina.

Tužilac Vale je otkrio da istražitelji proučavaju snimke pucnjave u školi i napada u kojima su stradala tri vojnika.

Pucnjava bi mogla gurnuti pitanje bezbjednosti u vrh predizborne kampanje kojom dominiraju pitanja poreza i imigracije.

Politički analitičar Stefan Roze, šef konsultantske firme CAP, ističe da je malo vjerovatno da će pucnjava imati odlučujući uticaj na rezultate pošto su svi kandidati oštro osudili nasilje.

Galerija

Bonus video: