Grčka od danas paralisana štrajkovima

Na ulicama Atine očekuje se veliki broj demonstranata, a štrajku su se pridružili i doktori, vozači hitne pomoći, novinari, pa čak i glumci
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 07:13h

Grčki sindikati započeli su danas 48-časovni generalni štrajk koji će poremetiti odnosno obustaviti većinu javnih službi u zemlji, nekoliko sati pošto je premijer Jorgos Papandreu pozvao poslanike da podrže stroge mjere štednje kako bi se zemlja izbavila iz teške dužničke krize.

U centru Atine biće raspoređeno više od 5.000 pripadnika policije, a protestna okupljanja trebalo bi da počnu tokom jutra, sa centralnim okupljanjem ispred zgrade parlamenta u grčkoj prijestonici u deset časova po lokalnom vremenu.

Na ulicama Atine očekuje se veliki broj demonstranata, a štrajku su se pridružili i doktori, vozači hitne pomoći, novinari, pa čak i glumci, javio je AP.

Štrajku su se pridružili i doktori, vozači hitne pomoći, novinari, pa čak i glumci

Aerodromi će biti zatvoreni na nekoliko sati, a kontrolori leta štrajkovaće oba dana štrajka od osam časova ujutro do podneva i od 18 do 22 časa.

Vozači tramvaja i autobusa će takođe štrajkovati, dok će radnici metroa u Atini raditi kako bi omogućili građanima da dođu na najavljene proteste.

Sindikati protestuju zbog novog vladinog plana štednje koji bi u narednih pet godina podrazumijevao drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i za radnike sa minimalnim zaradama, i prodaju državne imovine, nakon što je prethodnih mjeseci uveden niz mjera štednje koje su dovele do porasta nezaposlenosti na 16 odsto.

Masakr za radnička prava

"Ove mere su masakr za radnička prava. Zaposlenom čovjeku će biti pakleno teško. Štrajk mora sve da zaustavi", rekao je poslanik Grčke komunističke stranke Tanasis Pafilis, koji predvodi jedno od glavnih današnjih okupljanja.

Rasprava o ovim mjerama počela je juče u grčkom parlamentu, a glasanje o paketu mjera i predlogu zakona za njihovu primjenu održaće se u sredu i četvrtak.

Ukoliko plan štednje budu usvojene, Grčka će dobiti petu tranšu pomoći od EU i MMF-a

Ukoliko plan štednje budu usvojene, Grčka će dobiti petu tranšu pomoći od EU i MMF-a, koja joj je odobrena prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi eura.

Ishod glasanja je za sada neizvjestan budući da se Papandreu suočava sa protivljenjem i u samoj vladajućoj stranci PASOK koja ima tijesnu većinu od 155 od ukupno 300 mjesta u parlamentu.

Galerija

Bonus video: