Evropski privrednici: Pekingu staviti do znanja da Evropa nije komad sira koji svako može grickati

"Na smijemo biti naivni. Kina često igra po svojim pravilima a na nama Evropljanima je da jasno izrazimo svoje interese"
601 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vodeći predstavnici evropskog i njemačke privrede kritikovali su naivnost Evrope u odnosima s Kinom te političarima prebacili nedostatak smjernica i vizija u pogledu razvoja evropske ekonomije, piše u nedjelju dnevnik Bild am Sonntag.

"Evropa je u prošlosti bila vrlo naivna u odnosima s Kinom. Pekingu treba jasno dati do znanja da Evropa nije komad sira koji svako može grickati", rekao je u razgovoru za Bild am Sontag Pjer Gataz, predsjednik lobističke organizacije Business Europe koja u Briselu zastupa interese 40 privrdenih udruženja iz cijele Evrope.

On je ponovio prijašnji zahtjev preduzetnika za izjednačavanje investicijskih uslova u Kini i Evropskoj uniji i pronalaženje zajedničkih evropskih smjernica.

"Kinezi su vrlo sposobni kada treba pronaći rupe u propisima i zato moramo zatvoriti te rupe i ojačati zajedništvo", rekao je Gataz.

U zajedničkom intervjuu i predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Kempf je upozorio na naivnost u odnosima s Kinom.

"Na smijemo biti naivni. Kina često igra po svojim pravilima a na nama Evropljanima je da jasno izrazimo svoje interese", rekao je Kempf i od Evropske unije zatražio da se založi za pravedna i jednaka pravila za obje strane.

Oba predstavnika privrednih uduženja prebacila su političkoj eliti EU-a nedostatak vizija i smjernica kad je u pitanju ekonomija.

"Kina ima viziju za budućnost. SAD takođe. No mi u Evropi nemamo pojma gdje bismo htjeli biti za deset godina", rekao je Gataz, prenosi Hina.

Bonus video: