Jedan od zvonika Notr Dam sjutra će se oglasiti u 20 časova, na godišnjicu požara

General Žan-Luj Žorželen, zadužen za nadgledanje obnove katedrale, odlučio je da se oglasi jedno od dva najveća zvona katedrale tačno u 20.00, kada Francuzi aplaudiraju ljekarima i medicinskom osoblju koji se bore protiv koronavirusa
1819 pregleda 2 komentar(a)
Notr dam, Foto: AP
Notr dam, Foto: AP

Veliki zvonik južne kule katedrale Notr Dam u Parizu oglasiće se sjutra tačno u 20.00 u znak sećanja na prvu godišnjicu od ogromnog požara koji je oštetio to srednjevjekovno zdanje gotske arhitekture.

To će biti jedino obilježavanje godišnjice požara na gradilištu čiji su radovi obustavljeni zbog pandemije koronavirusa.

General Žan-Luj Žorželen, zadužen za nadgledanje obnove katedrale, odlučio je da se oglasi jedno od dva najveća zvona katedrale tačno u 20.00, kada Francuzi aplaudiraju ljekarima i medicinskom osoblju koji se bore protiv koronavirusa.

Notr Dam ima dva velika zvona koja se nalaze na južnoj kuli - to su zvona "Emanuel" postavljeno 1686. godine i "Marija" postavljeno 2013.

"Emanuel" je težak 13 tona, a klatno oko 500 kilograma. To je drugo zvono po veličini u Francuskoj poslije zvona u crkvi Sakre Ker (Sacre-Coeur - Sveto srce) takođe u Parizu.

Grandiozna katedrala Notr Dam posvećena Bogorodici za Francuze nije samo svjetski poznata srednjovjekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovekovečili književnici i dio istorije nacije.

Notr Dam je tijesno povezana sa istorijom Francuza. Njena snažna zvona su se 24. avgusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Šarla de Gola.

Katedralu je opjevao pjesnik Žerar de Nerval koji joj je 1832. godine posvjetio pjesmu "Bogoridična crkva u Parizu".

Viktor Igo je godinu dana ranije napisao roman "Bogorodična crkva u Parizu", o katedrali i zvonaru Kvazimodu i romskoj plesačici Esmeraldi.

Bonus video: